САЩ дават 1,3 млрд. долара помощ за икономиката на Украйна


САЩ дават 1,3 млрд. долара помощ за икономиката на Украйна
Снимка: iStock

2884

САЩ ще предоставят помощ от 1,3 млрд. долара (1,2 млрд. евро) за икономиката на Украйна, обяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от световните агенции.

„Докато Русия продължава да унищожава, ще сме там, за да помогнем на Украйна да се възстанови: да възстанови живота на хората, да възстанови страната, да възстанови бъдещето си“, заяви Блинкън на конференцията в Лондон, посветена на възстановяването на Украйна. По думите му целта е да се предостави на Украйна възможност „да процъфтява като сигурна, независима държава, интегрирана с Европа, свързана с пазарите по света“.

„Ще инвестираме 520 млн. долара, за да помогнем на Украйна да промени енергийната си система“, добави държавният секретар на САЩ. 657 млн. ще бъдат използвани за модернизиране на граничните пунктове, пристанищата, жп линии и друга жизненоважна инфраструктура. Около 100 млн. долара ще се използват за дигитализиране на украинските митници и други системи „за увеличаване на скоростта и намаляване на корупцията, а 35 млн. – за помощ за украинските предприятия чрез финансиране и застраховане.

„Новата помощ е в допълнение към над 20 млрд. долара икономическа помощ и помощ за развитието на Украйна, които Вашингтон вече е предоставил“, подчерта Блинкън, но отбеляза, че „само частният сектор може да мобилизира необходимото ниво на инвестиции, за да отговори на огромните нужди на страната“.

Водещият американски дипломат също подчерта, че Русия ще трябва да плати за щетите, причинени от войната в Украйна. „Русия е отговорна за разрушаването на Украйна. И Русия ще трябва в крайна сметка да понесе цената за възстановяването на Украйна“, заяви Блинкън.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Колко е получила Украйна от началото на годината от западните си съюзници?

Колко ще струва възстановяването на Украйна?

България и още 15 държави дават помощ на Украйна след взрива на язовир "Каховка"

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички