Испания дава още 11 млрд. евро, за да спаси малкия бизнес


Испания дава още 11 млрд. евро, за да спаси малкия бизнес
Снимка: iStock

2761

Испания отпуска допълнителни 11 млрд. евро за компании и самостоятелно наети лица, за да им помогне да се справят с икономическата криза, причинена от коронавирусната пандемия.

По-рано този месец източници на Reuters разкриха, че правителството подготвя набор от мерки за подкрепа на компаниите, включително намаляване на държавните заеми, както и предоставяне директна държавна помощ, за да помогне на по-малките компании да преодолеят пандемията от Covid-19. Планът все още се обсъжда с Испанската централна банка и търговските банки.

Целта е да се засили платежоспособността на предприятията, след като испанското правителство първоначално предостави основно държавни заеми, докато най-засегнатите от кризата сектори, включително собствениците на ресторанти, поискаха директна помощ.

"Не искаме просто да спасим бизнеса и работните места. Искаме да създадем нов бизнес и работни места", каза премиерът Педро Санчес пред парламента.

Преди това, през миналия септември Испания получи 1,2 млрд. евро от Европейския фонд за регионално развитие за борба с икономическата криза, причинена от пандемията. Новото испанско правителство вдигна пенсиите

Испания е една от най-засегнатите страни от пандемията с повече от 3 милиона заразени и над 68 000 смъртни случая, въпреки че честотата на заразяванията наскоро спадна под 250 случая на 100 000 души – за първи път от два месеца.

Още през октомври 2020 г. страната въведе извънредно положение, за да ограничи разпространението на Covid-19. Рестриктивните мерки се отразиха негативно на испанската икономика, а безработицата се повиши до 16,26% през третото тримесечие на 2020 г. Зависимата от туризма икономика се сви с рекордните 11% през миналата година, като доведе до годишна безработица до 15,5%.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички