ИТН напуснали властта заради спор за 3.6 милиарда лева


ИТН напуснали властта заради спор за 3.6 милиарда лева
Снимка: БГНЕС

9376

Готови сме на правителство на малцинството, но няма да похарчим един лев без надзор. Това заяви премиерът и съпредседател на партия "Продължаваме промяната" Кирил Петков на пресконференция в БТА.

"Правителство на малцинството в този случай е по-добре, отколкото едно правителство, на което се опитват да му извиват ръцете за допълнителни пари, спират се законодателните реформи и най-важната организация за борба с корупцията се спира, когато имаме такъв кандидат като министър Бойко Рашков", обясни Кирил Петков.

По-рано лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че партията доброволно излиза от управлението на страната и изтегля своите министри от кабинета. На днешното заседание на правителството трима от министрите от квотата на партията напуснаха Министерски съвет, при обсъждането актуализацията на бюджета.

Премиерът заяви, че по време на днешното правителствено заседание за обсъждане на актуализацията на бюджета, министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов от квотата на "Има такъв народ", е поискал безпрецедентно увеличение на бюджета на неговото ведомство с 3,6 млрд. лв.

"В тази актуализация той поиска допълнително 3,6 млрд. лв. да бъдат платени на същите тези фирми, които в последните няколко години бяха разследвани от министър Рашков за злоупотреби. Когато ние казахме, че този бюджет не е, за да може да се допълват бюджетите на МРРБ, а е за увеличение на пенсиите, да помогнем на работещите семейства и да намалим цените на бензина и дизела, както и да премахнем ДДС на хляба, получихме обратен отговор, че те няма да се съгласят, освен ако не дадем тези средства на министерството и тези пари да отидат в определените строителни компании", обясни Кирил Петков. Ето как да сметнете с колко се вдига пенсията ви

Петков припомни, че първият конфликт с партията на Слави Трифонов е възникнал, когато не са допуснали 1,1 млрд. лв. отново във връзка с ремонтите. "Най-лошото, което видяхме, направихме Комисия оттогава и видяхме, че 80-90% от строежите са реално не леки поправки на пътя, а истински строителни дейности направени под предлога, че са леки ремонтни дейности. С други думи тези пътища нямат гаранция", заяви премиерът.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Напук на ИТН и БСП одобриха плана за приемане на еврото

Партията на Слави отлага приемането на еврото в България

"Има такъв народ" опитва да блокира плана за приемане за еврото

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички