Какви данъчни облекчения можем да използваме през 2021 г.


Какви данъчни облекчения можем да използваме през 2021 г.
Снимка: iStock/Guliver

12011

От тази година влизат в сила редица данъчни промени, които касаят както фирмите, така и гражданите. Хората, решили да направят ремонт на дома си, ще ползват данъчни облекчения. Те ще се дават само за парите, дадени за труд на майсторите, предава pariteni.bg.

За целта обаче майсторите трябва да издадат документ, ако са фирма, за цената на положения труд. Ако са физически лица, в декларацията ще трябва да присъстват техните данни. Към самата декларация не се прилагат такива документи, но подаващият я трябва да ги пази и представи при проверка от страна на НАП.

Размерът на облекчението е до 2000 лв. годишно. При съсобственост на жилището отделните собственици могат да си поделят тази сума, като всеки декларира своята част, но пак общата стойност не трябва да надхвърля максимума. Той се приспада от данъчната основа при попълване на декларацията. Това облекчение не може да се ползва от фирми, в търговската дейност на които е включено въпросното жилище.

Но ако само адресът по регистрация на фирмата и тази на физическото лице съвпадат, то тогава няма проблем да се ползва облекчението. Имотът трябва да е в България. Важно е да се знае, че сумата може да се приспадне, когато се декларират доходите за 2021 г., тоест ще може да се впише в декларацията през 2022 г.

Данъчни отстъпки вече ще има и за отглеждане на дете. Те ще се ползват за доходите през 2021 г. Тоест за тези, които подават данъчни декларация – през 2022 г., когато ги попълват, а за тези, които ще ползват помощта през работодателя си, тоест са само на трудов договор и нямат други, в края на 2021 г. Родители си поделят държавния бонус за децата

Родителите на едно дете ще могат да си приспаднат от данъчната основа 4500, на две – 9000 лв., а на 3 и повече – 13 500 лв. Помощта за отглеждане на дете с увреждане е с намаление на данъчната основа с 9000 лв. Тоест за отглеждане на 1 дете в семейния бюджет се връщат условно 450 лв. Сумата все пак ще зависи колко и какви други доходи се декларират.

Ваучерите за храна през 2021 г. ще са до 80 лв. на нает в предприятието. Те заедно с допълнителното доброволно осигуряване и някои застраховки като "Живот" служат за данъчно облекчение, като стойността им се приспада от данъчната основа.

От това облекчение обаче могат да се възползват само тези, за които няма влязло в сила към датата на деклариране задължение, което ще се изпълнява принудително. Справка за наличните задължения може да се извади от сайта на НАП и експертите съветват да се пази.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.83957
 • GBP
  1
  2.26558
 • JPY
  100
  1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички