Какви данъчни облекчения се полагат на родителите?


Какви данъчни облекчения се полагат на родителите?
Снимка: iStock

18806

До 450 лв. над заплатата за декември може да зарадват много семейства с едно дете. За родител на две деца бонусът ще е 900 лв., а на три и повече – 1350 лв. Тези неочаквани придобивки всъщност са данъчни облекчения, които бяха гласувани още миналата година, но ще се ползват за доходите от 2021 г. Какви данъчни облекчения можем да използваме през 2021 г.

Първи отстъпката ще усетят родители, които са решили да ползват данъчните отстъпки за деца чрез работодателя си по основния трудов договор. Всяка година (както и тази) от 30 ноември до 31 декември фирмите приемат от своите служители декларации за ползване на тези данъчни облекчения. После до 31 януари работодателите правят данъчно изравняване на трудовите доходи от предходната година като приспадат и отбивката за деца. В повечето случаи се получава надвнесен данък и работодателите възстановяват разликата като я прибавят към декемврийските заплати, които обикновено се получават през януари. В следващия месец работодателите си прихващат изплатените суми от авансовия данък, който трябва да преведат към НАП. Данъчните облекчения за деца чрез работодател се заявяват до края на декември

До миналата година тези суми бяха едва 20 лв. за едно дете, 40 лв. за две и 60 лв. за три и повече деца. Сега обаче данъчното облекчение е многократно по-високо и вероятно изплащането му ще затрудни много работодатели, пише вестник "Сега".

За всички родители, които няма да ползват отстъпката чрез работодателите си, остава в сила вторият вариант – да го поискат при подаване на данъчната си декларация до 30 април 2022 г. Това може да направи само единият от двама родители. Тогава той ще намали данъчната основа от доходите си с 4500 лв. за едно дете, 9000 лв. за две и 13500 лв. за три и повече деца. Така на практика налогът му ще падне съответно с 450 лв., 900 лв. или 1350 лв. При тези многократно завишени размери на отстъпката, в преобладаващата част от случаите ще е налице надвнесен авансово данък и НАП ще възстанови разликата по банковата сметка на данъкоплатеца.

Припомняме, че новата преференция изненадващо бе гласувана от управляващото мнозинство ГЕРБ-Обединени патриоти в края на миналата година, при това ще важи само за доходите, получени през 2021 г. Ходът определено бе предизборен, а също така и опит да замаже негативните настроения, след като управляващата коалиция първо каза, че ще разпростре получаването на 50 лв. месечни добавки за всички деца, а после се отказа.

По време на преговорите по темата Финанси между евентуалната бъдеща коалиция – ПП, ИТН, БСП и ДБ, стана ясно, че тези по-високи данъчни облекчения за деца ще са в сила и догодина – за доходите, получени през 2022 г.

Без задължения

Важно условие за ползването на данъчното облекчение за дете (както и за всяко данъчно облекчение) е родителят да няма никакви просрочени задължения към бюджета. При това, не става дума само от данъци, но и осигуровки и санкции, като например глоба пред КАТ. Затова преди да подадат заявления, хората е добре да проверят данъчно-осигурителната си сметка за подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, съветват от НАП. Проверката може да се направи чрез интернет страницата на НАП, като за целта трябва да се използва персонален идентификационен код – ПИК. Ако имате неплатени задължения, първо трябва да ги погасите, за да се възползвате от отстъпката.

С колко се намалява данъчната основа?

– 4500 лв. – при едно ненавършило пълнолетие дете;

– 9000 лв. – при две ненавършили пълнолетие деца;

– 13 500 лв. – при три и повече ненавършили пълнолетие деца.

– 9000 лв. – за отглеждане на дете с 50 и с над 50% степен на увреждане, без да има ограничение за броя деца.

Данъчното облекчение в пълния размер може да се ползва за дете, което е навършило пълнолетие или е родено през 2021 г.

Данъчното облекчение за дете с увреждания може да се ползва, включително за годината, през която са установени видът и степента на увреждане, както и за годината, в която изтича срокът на валидност на решението.

Особени случаи

Родители, които през 2021 г. са били по майчинство, не могат да ползват данъчните облекчения, тъй като доходът, който са получавали, е необлагаем. При тези случаи данъчното облекчение може да се ползва от другия родител.

За родител с ниски доходи и две и повече деца размерът на данъчното облекчение може да се окаже по-висок от общата данъчна основа, върху която се начислява налогът. В тези случаи остатъка може да се ползва от другия родител чрез подаване на годишна данъчна декларация до 30 април 2021 г. Родители си поделят държавния бонус за децата

Например майка с три деца има право на облекчение в размер на 13 500 лв., но е с 12 000 лв. годишен доход от трудови правоотношения. За нея реално размерът на ползваното данъчно облекчение ще е 12 000 лв. Остатък от 1500 лв. може да ползва бащата, който трябва да посочи това в годишната си данъчна декларация.

Допуска се също така единият родител да ползва данъчното облекчение за деца, а другият родител – данъчното облекчение за деца с увреждания, когато доходите на единия родител не са достатъчно високи, за да се ползва облекчението в пълния размер.

Например за две деца, едното от които е с увреждания, сумата от годишните данъчни основи може да се намали с 18 000 лв. Възможно е единият родител ползва 9000 лв. размер на данъчното облекчение за две деца, а другият 9000 лв. размер данъчното облекчение за едно дете с увреждания.

Предизвикателство

Законът допуска, че работодателят по основното трудово правоотношение може да няма финансова възможност да изплати в началото на годината данъчните облекчения за деца на своите служители. При по-високите преференции сега има голяма вероятност много фирми да се окажат в затруднение.

В тези случаи данъкоплатците ще трябва да подадат годишна данъчна декларация до 30 април 2022 г., въпреки че е възможно да имат само доходи от трудови правоотношения през 2021 г.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички