Какво да очакваме от дигиталните валути на централните банки?


Какво да очакваме от дигиталните валути на централните банки?
Снимка: iStock

1833

Европейската централна банка предприе важна стъпка към въвеждането на дигитално евро в рамките на няколко години, което означава, че е настъпил моментът най-новото въплъщение на парите да докаже своята стойност.

Няколко държави въведоха цифрови валути на централните банки (CBDCs), Китай изпробва прототип на юана с 200 милиона потребители, Индия се подготвя за пилотен проект, а около 130 държави, представляващи 98% от световната икономика, проучват цифровите пари.

Стъпката на ЕЦБ от сряда да създаде пилотен проект, който може да доведе до цифрова валута за 20-те държави, които използват еврото, я превръща в първата западна централна банка с голяма тежест, която официално започва дейността си, и може да се превърне в глобален модел.

Поддръжниците ѝ твърдят, че цифровите парични единици ще модернизират плащанията с нови функционалности и ще осигурят алтернатива на физическите пари в брой, които са сякаш в процес на терминален упадък.

Но остават въпросите защо централните банки с дигитални валути имат напредък, в страни като Нигерия, които са ги приели, както и протестите срещу плановете на ЕЦБ, показващи обществената загриженост от шпиониране.

Търговските банкери се притесняват от разходите и възможните загуби на депозити, тъй като клиентите биха могли да прехвърлят парите си в сметки в централната банка, а развиващите се страни се тревожат, че леснодостъпният цифров долар, евро или юан може да предизвика хаос в техните системи.

ОЩЕ: ЕЦБ няма да успее да понижи инфлацията под 2% през следващите години, сочи проучване сред потребителите

"КАКВО СА ПАРИТЕ?"

Планът на ЕЦБ "е много голяма работа и много от останалите страни по света го следят отблизо", казва Джош Липски, който ръководи глобалния CBDC тракер в Атлантическия съвет.

"Тя е една от най-големите централни банки, така че ако излезе с отговори на въпросите, свързани с неприкосновеността на личния живот и киберсигурността, както и с възможността да се използва офлайн, това ще бъде много влиятелно".

Централните банки бяха притеснени да предприемат действия още преди пет години, когато Фейсбук представи планове за отделна валута. Засега обаче политиците все още не са успели напълно да убедят мнозинството защо са необходими цифровите дигитални валути.

Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, който наблюдава работата на банката по цифровото евро, заяви, че това ще помогне за "осигуряване на бъдещето" на валутата и ще намали това, което той нарече прекомерна зависимост от платежните системи на базираните в САЩ кредитни карти.

Но експертите се почесват по главите.

"Все още не е ясно какво е онова, което може да се направи с цифровите дигитални валути, което не би могло да се възпроизведе и с парите на търговските банки", казва управляващият директор на Barclays за напреднали технологии Лий Брейн, който е участвал в някои от проектите на Bank of England за цифрови паунди.

"Потенциално се нарушава част от единството на парите", казва той, като посочи риска от двустепенна система, ако на цифровите дигитални валути се разрешат различни функционалности или правила за разкриване на данни, отколкото на банковите сметки.

"Всичко това води до въпроса: какво са парите?"

ОЩЕ: ЕЦБ с позитивна оценка за проекта за нов Закон за Българската народна банка

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ГЛОБАЛЕН СТАНДАРТ

Ключова неизвестна е дали Федералният резерв на САЩ или Японската централна банка ще пуснат цифровите дигитални валути на дребно.

Индия би могла да бъде по-ефективна тестова среда от Китай, тъй като, макар всеки азиатски гигант да има над 1 млрд. души население, Индия има много по-отворена икономика.

За разлика от тях, Канада и някои други страни изглежда натискат спирачките, докато повечето от тези, които вече използват цифровите дигитални валути, виждат минимален интерес.

Данните от този месец от Бахамските острови, които пуснаха първата в света цифрова валута през 2020 г., показват, че личните трансакции с техния SandDollar са намалели с 11 % през първите седем месеца на годината, докато зарежданията на портфейли са спаднали четири пъти.

В документ на Международния валутен фонд (МВФ) от май публичното приемане на нигерийската електронна валута е описано като "разочароващо слабо", като 98,5 % от портфейлите дори не са били използвани.

"Сегашното ниво на приемане на електронната валута отразява ранния етап на осведоменост за цифровите дигитални валути", заявява централната банка на страната в писмен отговор на въпроси, като добави, че то е било "в съответствие" с очакванията.

Бо Ли, заместник-управляващ директор на МВФ, заяви този месец, че многостранният кредитор помага на десетки държави с планове за цифрови дигитални валути и скоро ще публикува ръководство за това как се използват. Той изгражда така наречената платформа XC, предназначена за обработване или "уреждане" на трансакциите в цифрови дигитални валути.

Липски от Атлантическия съвет заяви, че това, заедно с технологичния избор, който правят ЕЦБ и Индия, би могло да доведе до определяне на световен стандарт, както направи VHS в началото на ерата на видеокасетите.

"Основният въпрос" за развитието на цифровите дигитални валути, казва Липски, е "как това подобрява финансовата система? Всъщност за това става въпрос".

Източник: Reuters

Снимки: iStock

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Колко дълго централните банки ще държат лихвите високи?

Защо дълговите проблеми за Европа тепърва започват

Инфлационният критерий може да спре България по пътя към еврозоната

Над 250 000 европейци са отговорили как си представят бъдещите евробанкноти

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички