Кипър сваля данъци, помага на бизнеса и работещите в кризата


Кипър сваля данъци, помага на бизнеса и работещите в кризата
Снимка: iStock

2432

Нови програми на обща стойност 350-400 млн. евро за финансово подпомагане на бизнеса и работещите обяви правителството на Кипър. Те включват предоставяне на безвъзмездни средства, субсидии за заплати, 6-месечен мораториум върху изплащането на заеми, кредитни и данъчни облекчения.

Това е най-големият до момента пакет от социално-икономически мерки в защита на реалната икономика и доходите на засегнатите от коронавирусната пандемия в страната, заяви финансовият министър Константинос Петридис.

Шест специални плана ще подкрепят бизнеса, други осем програми са насочени директно към работещите и безработните. Около 30 000 фирми се очаква да получат безвъзмездно в брой от 1000 до 300 000 евро за покриване на оперативните си разходи по новата схема за държавна субсидия за фирми и самонаети. Общият бюджет за тази мярка е 200 млн. евро.

За период от 6 месеца, до 30 юни, се спират плащанията към банки на вноски и лихви по заеми за определени целеви групи кредитополучатели. Целта е да се осигури временна защита на засегнатите от пандемията и от новия локдаун граждани и бизнес, както и да се намали новата вълна от необслужвани кредити. С 6 месеца се удължава и схемата за субсидиране на лихвените проценти по жилищни заеми.

Фирми, чиято дейност напълно или частично е спряна, ще могат да плащат само 30% от наема на своите наемодатели за януари и февруари, а наемателите от държавата няма да плащат нищо. Данъчни облекчения ще има за собствениците на имоти, отдавани под наем на фирми или граждани, които доброволно намалят наема през периода януари-март.

По осемте плана на социалното министерство ще се субсидират до 60% от заплатите в напълно или частично спрелите работа компании, помощ се предвижда и за безработните, и за самонаетите. Специална надбавка ще получат и родителите на деца до 15 г., които заради локдауна и затворените училища остават вкъщи.

Кипър се отказа от "златните паспорти". С какво ще ги замени?

С обявената национална карантина в сила от 10 до 31 януари се спира работата на всички търговски предприятия (с изключение на магазините за хранителни стоки, здравни услуги и други основни дейности), а също молове, универсални магазини, ресторанти и много други обекти.

На среща с лидерите на парламентарно представените партии президентът Никос Анастасиадис ги призова да приемат ревизирания вариант на бюджета, тъй като "държавата не трябва да се оставя да рухне в разгара на пандемия".

Очаква се новият проектобюджет, с допълнения от опозиционните партии, да бъде обсъден от парламента на 18 януари.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички