Кипър се отказа от "златните паспорти". С какво ще ги замени?


Кипър се отказа от "златните паспорти". С какво ще ги замени?
Снимка: iStock

3773

Кипърските власти се готвят да разработят нова схема за привличане на инвестиции на мястото на дискредитираната програма за предоставяне на т.нар. "златни паспорти", която ще бъде прекратена от 1 ноември след скандала, предизвикан от разследване на телевизия Al Jazeera. Това са заявили източници от кипърското правителство пред вестник Cyprus Mail, предаде ТАСС.

Според източниците, макар че все още не е взето официално решение, в правителството "има намерения за нова програма в близко бъдеще". Тя няма непременно да бъде свързана с предоставяне на кипърско гражданство в замяна на инвестиции. Твърди се, че на инвеститорите може да бъдат предоставени други стимули и привилегии. Източниците не са пожелали да коментират дали това ще бъдат данъчни облекчения. Те са казали, че за подготовката на програмата кипърските власти ще използват помощта на международна консултантска компания.

Мненията за реалния принос на старата програма "гражданство срещу инвестиции" за кипърската икономика са нееднозначни. Според одитната компания Ernst & Young в периода 2013 - 2018 г. програмата е донесла на икономиката между 7,6 и 9,7 млрд. евро и е създала около 10 000 работни места. От друга страна бившият министър на финансите Харис Георгиадис казва, че програмата е създала едва 0,3% от кипърския брутен вътрешен продукт. Според него прекратяването ѝ ще повлияе преди всичко на сектора на строителството и на пазара на недвижими имоти.

От началото на август телевизионният канал Al Jazeera в серия от репортажи, озаглавени "Кипърските документи", се опита да докаже, че в нарушение с националното законодателство Кипър е предоставял гражданство на лица, които са заподозрени за извършването на престъпления и дори са били издирвани към момента на разглеждането на молбите им. На 7 октомври кипърското правителство реши да започне процедура по отнемане на кипърското гражданство на 7 бизнесмени заради даването на неверни показания и укриване на информация.

След последния репортаж, който замесва бившия вече председател на кипърския парламент Димитрис Силурис и други високопоставени лица в предполагаемо съдействие за предоставянето на гражданство на мним китайски бизнесмен, осъден на затвор, правителството реши да прекрати програмата, а самият Силурис подаде оставка. Кипър взе паспорта на руския олигарх Дерипаска

Все още обаче желаещите да се възползват от програмата имат време до края на октомври да го направят. Освен това в момента има 586 молби, подадени през тази и миналата година, които кипърските власти са обещали да разгледат.

Европейската комисия вече започна наказателни процедури срещу Кипър и Малта заради раздаването на "златните паспорти", което носи риск от корупция, укриване на данъци и пране на пари. Според ЕК купуването на гражданство противоречи на принципа на лоялно сътрудничество и подкопава същността на европейското гражданство.

Кипърски паспорт се получаваше срещу инвестиция от 2 млн. евро, без да е нужно да се живее в страната. Вложението може да включва придобиването на недвижима собственост и се изисква да бъдат създадени 9 работни места. Руските инвеститори изтеглят парите си от Кипър

Преди да получи гражданство, потенциалният инвеститор трябваше да премине през щателна проверка – за произхода на капитала, за съдимост и за това, че не е обект на санкции от страна на ЕС. Практиката показва, че твърде рядко се стига до подобни проверки, което даде възможност на много руски олигарси и съмнителни азиатски бизнесмени да вземат желания европейски паспорт. 

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички