Кой е най-големият риск за световната финансова система според Фед?


Кой е най-големият риск за световната финансова система според Фед?
Снимка: US Federal Reserve

5564

Кибератаките са най-големият риск за глобалната финансова система, като заплахата е дори по-голяма от кредитните и ликвидни рискове, които доведоха до световната финансова криза през 2008 г. Това смята председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл.

Думите на Пауъл показват, че в XXI век опасността от хакване се нарежда сред топ рисковете, които застрашават правителствата по света.

Председателят на Фед коментира, че светът е променен коренно спрямо времената на финансовата криза. "Бих казал, че рисковете, които държим най-много под око понастоящем са кибер рисковете.", казва Пауъл в интервю за CBS, цитирано от CNN.

"Така че би следвало да се тревожите за кибер събитие. Това е нещо, което много, много държавни агенции, включително Фед и всички големи частни бизнеси и по-специално всички големи частни финансови компании, следят много внимателно и инвестират сериозно в него. Смятам, че именно тук се намира рискът, а не при нещо, което би приличало на глобална финансова криза", казва шефът на Фед.

По думите на Пауъл, сценарият би бил ужасен, ако хакери успеят да изключат освен платежен процесор, пресичайки по този начин паричния поток от една финансова институция към друга. Това би могло да изключи цели сектори или дори сериозна част от финансовата система.

Правителствата и частните бизнеси са нащрек за подобни заплахи, смята председателят на Фед.

"Инвестираме толкова много време, енергия и пари в защитата срещу тези неща. Има кибератаки всеки ден срещу всички основни институции. Правителството работи здраво над това. Както и всички компании от частния сектор. Сериозни усилия се влагат за да се справим с тези заплахи. Това е голяма част от картинката в днешния свят", добавя Пауъл.

Дигитален долар?

Запитан дали САЩ планират издаването на дигитална щатска валута в отговор на намеренията на Китай да стори същото, шефът на Фед отговаря завоалирано.

Властите мислят по въпроса, като из страната се извършват проучвания по въпроса, посочва той. Но решение не е взето, тъй като не е ясно дали дигиталният долар ще бъде в услуга на американците, твърди Пауъл.

"Наистина основният въпрос за нас е, ако добавим тази нова цифрова валута към парите, за които се разчита на нас да бъдат предоставени на обществеността, ще помогне ли това на обществото?", каза Пауъл.

"Ще бъде ли по-добре за обществото? И ще има ли негативи? Ще окаже ли това неочаквани ефекти върху други части на финансовата система, които трябва да вземем предвид при претеглянето на разходите и ползите от това? Ние сме световната резервна валута. Доларът е много важен. Трябва да го направим правилно. Не е нужно да сме първите, които правят това. Искаме да го направим правилно. И точно това ще направим.", казва Пауъл.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички