Балоните ще се спукат: Какво заплашва световната икономика


Балоните ще се спукат: Какво заплашва световната икономика
Снимка: iStock

18285

Световната икономика е заплашена в близко бъдеще от надуваните голям брой балони, които може да се спукат и това ще доведе до задълбочаването на световната криза, предизвикана от пандемията от коронавирус. Това твърдят финансисти, анкетирани от агенция Bloomberg. Кризата, причинена от пандемията, едва започва

Експертите обвиняват централните банки на редица страни за "надуването на балоните". На първо място – Федералния резерв на САЩ (Фед) и Европейската централна банка.

Повечето регулатори през последните месеци са взели курс на смекчаване на парично-кредитната политика. Това се изразява в приемането на програми, предвиждащи изкупуването на държавни и корпоративни облигации. 

Тези действия преследват две цели – първо, да се намали доходността на пазара на отпускане кредити и второ – да се влее допълнителна ликвидност в банковата система, за да може да се кредитира икономиката, предаде БГНЕС. Светът ще плаща живота си на кредит с инфлация

За изминалата 2020 г. Фед обяви започването на програма за безлимитно парично облекчаване. ЕЦБ също предприе подобни мерки на стойност 1,85 трилиона евро.

В резултат доходността от държавните и корпоративни облигации достигна историческите минимуми, а в някои случаи – стана дори отрицателна. Това направи взимането на кредит много евтино и подбуди инвеститорите да търсят други активи. В момента те са се насочили към акции, валути, скъпоценни метали, недвижими имоти и криптовалути, предаде БГНЕС, цитирайки РИА Новости.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички