Bitcoin се превръща в "дигитално злато", може да поскъпне драстично


Bitcoin се превръща в "дигитално злато", може да поскъпне драстично
Снимка: iStock

4110

Цифровата валута Bitcoin се очертава като дигитален конкурент на златото и може да поскъпне към 146 000 долара, ако се утвърди като сигурен актив, заяви инвестиционната банка JP Morgan, цитиранa от Reuters.

Интересът към най-известната криптовалута в света се повиши през изминалата година, като инвеститорите вече гледат на Bitcoin като хеджиращ финансов инструмент срещу инфлацията и като алтернатива на обезценяващия се американски долар. Засиленият интерес към него доведе до трикратен скок на цената на Bitcoin само през последните 6 месеца до рекорден връх от 34 800 долара, достигнат на 2-ри януари тази година.

"Конкуренцията на биткойна със златото вече е започнала", заявиха анализатори на банката от Уолстрийт, цитирайки неотдавнашен отлив от активи в злато за 7 млрд. долара и приток на активи в Bitcoin за над 3 млрд. долара в Grayscale Bitcoin Trust – инвестиционен продукт в цифрова валута, при който отделните инвеститори могат да купуват и продават в собствени си брокерски сметки.

Това би могло да бележи ново начало за силно колебаещата се цифрова валута след години, през които Bitcoin се използва само между спекуланти и играчи на дребно. "Като се има предвид колко голяма е финансовата инвестиция в злато, отслабване на влиянието на златото като "алтернативна" валутна инвестиция предполага голямо повишаване на стойността на биткойна в дългосрочен план", посочват от JP Morgan.

Според най-голямата американска банка Bitcoin вероятно ще засенчи златото, тъй като милениалите (поколените Y, или "хилядолетниците", както се наричат всички, родени между 80-те и 90-те години на миналия век) стават по-важен компонент на инвестиционния пазар с течение на времето, а те предпочитат "цифрово злато" пред традиционните златни кюлчета.

С пазарна капитализация от 575 млрд. долара, текущата цена на Bitcoin от около 35 000 долара ще се нуждае от почти петкратен скок, за да достигне 146 000 долара и за да съответства на стойността на частното богатство в злато, съхранявано в златни кюлчета, монети или борсово търгувани фондове, посочва анализаторите на банката.

Глобална криза през 2020 г. ще изстреля Bitcoin до над 100 000 долара

Стратезите на JP Morgan заявиха, че ценовият възход ще зависи от сближаването на волатилността на Bitcoin към тази при търговията на злато в дългосрочен план.

Американската банка вижда възможността "настоящата спекулативна мания" да повиши цената на биткойна между 50 000 долара и 100 000 долара, но предупреждава, че тези нива ще се окажат неустойчиви, докато не намалеят силно нивата на прекалена волатилност (на резки ценови колебания).

"Забележителното възходящо рали на биткойна през последните няколко седмици премести неговата цена в по-предизвикателна територия, не само по отношение на позиционирането му на финансовите пазари, но и по отношение на стойността му", посочват от JP Morgan.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички