Крахът на долара е преувеличен, смята ING


Крахът на долара е преувеличен, смята ING
Снимка: iStock

2712

Глобален развод с долара не се случи миналата година, въпреки предупрежденията, че централните банки намаляват резервите си в тази валута, сочи анализ на ING, цитиран от Business Insider.

Ако се коригират ефектите от преоценка в данните на МВФ за официалните резерви в чуждестранната валута, делът на долара, всъщност отчита лек ръст.

„Ако подходим към целия набор от исторически данни така, сякаш световните обменни курсове са фиксирани на нивата си от края на 2023 г., се оказва, че делът на долара в резервите се е увеличил с 0,2 пр.п. – до 58,4% през миналата година, което е скромно, но и първо годишно увеличение от 2015 г.“, казва главният икономист на ING Дмитрий Долгин. „В допълнение, резервите в щатски долари са се увеличили с 227 млрд. долара във физическо изражение.“

Това противопоставя на идеята, че централните банки се чувстват несигурни по отношение на експозицията си към долара, след като видяха как бяха санкционирани активите на Русия в долари след инвазията ѝ в Украйна през 2022 г.

Снимка: iStock

Анализатори също посочваха, че централните банки имат огромен апетит към златото, като допълнително доказателство за дедоларизацията, но от ING установяват, че това търсене се запазва без промяна в продължение на около десетилетие. Вместо това покупките на злато през миналата година са били по-скоро с цел наваксване на валутните наличности.

„Анализирайки статистическите данни на МВФ, виждаме малко признаци, че златото е значително по-популярно от фиатните валути“, казва Долгин. „Въпреки че делът на златото нараства от 14,4% до 15,9% от общите международни резерви през 2023 г., цялото това увеличение се дължи на ефекта на преоценката. Ако приемем, че цената на златото е фиксирана в края на 2023 г., делът на златото не се е променил през 2023 г.“

Междувременно делът на китайския юан от резервите в чуждестранната валута намалява, макар че това се дължи до голяма степен на Русия. Преди 2022 г. Москва притежаваше 1/3 от глобалните резерви в юани, но беше принудена да продава, когато се сблъска с бюджетен дефицит.

Снимка: iStock

„Юанизацията“ на глобалните резерви вероятно се е забавила и извън Русия, казва Долгин. Тази валута често е противопоставяна като бъдещ бъдещ съперник, а от ING отчитат, че широката юанизация продължава да бъде част от дневния ред на Пекин.

Ако резервите бъдат оставени настрана, юанът бележи възход в международните финанси през миналата година, като делът на китайската валута от глобалните плащания се увеличава в системата SWIFT. Това обаче може да се окаже временно, тъй като ролята на юана в търговските финанси вече е започнала да намалява през 2024 г.

„Предстои да се види дали това представлява обръщане на тенденцията и какво стои зад него, но общата картина изглежда донякъде свързана с бързото увеличение на търговията между Русия и Китай през 2022-23 г. и някои признаци на забавяне на свързаните с Русия трансакции от китайски банки, установени в началото на тази година“, казват от ING.

Източник: Yahoo Finance

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Плащането в юани за руския износ се е увеличило десетки пъти

Долар, евро или китайски юан? Какво е бъдещето на валутните резерви по света

Йената достигна най-ниска стойност спрямо долара от 1990 г.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички