Кредитите без обезпечение за бизнеса ще са до 3 млн. лева


Кредитите без обезпечение за бизнеса ще са до 3 млн. лева
Снимка: istock

3049

Кредитите за бизнеса, които няма да изискват обезпечение, ще бъдат в размер до 3 млн. лева или до 70% от оборота на фирмата за 2019 година или 2020 година, като ще се взима по-високата сума. Това стана ясно по време на брифинг на министъра на икономиката Кирил Петков и министъра на финансите Асен Василев, които обявиха новата програма за малките и средни предприятия, която цели възстановяване на бизнеса след COVID-19 пандемията.

На брифинга присъстваха представители на Банка ДСК, ПИБ и Райфайзенбанк, които ще участват в програмата за финансиране на малкия и среден бизнес. Държавата предоставя гаранция, което позволява частните банки да финансират фирмите без необходимостта от обезпечение. Останалите 2 големи банки, които ще участват в програмата, са Пощенска банка и ОББ.

По програмата могат да кандидатстват микро, малки и средни предприятия, които имат поне 3 години история, като поне една от тези години е била на печалба.

Финансовият ресурс за обезпеченията ще дойде от Фонда на фондовете, който принципно разпределя средствата по европейските програми и държавното съфинансиране. Кредитите ще бъдат с нормални пазарни лихви, като ще бъдат със срок за погасяване до 7 години. Първите 12 месеца могат да бъдат гратисен период. Държавата ще поеме риска до 80% по експозицията към всеки кредит. Всяка банка у нас може да кандидатства по програмата и да участва в нея.

"Искам да благодаря и на търговските банки, защото с тази програма мобилизираме капитал от 2.5 млрд. лева, които да достигнат до бизнеса. Всеки играе правилната роля, държавата приема систематичния риск на пазара, за това че една голяма част от нашите фирми ще продължат да живеят, а банките поемат това да познават добре клиентите си и да оценят индивидуалния риск на всяка една компания", посочи финансовият министър Асен Василев, добавяйки, че тази мярка няма нужда от одобрение от Европейската комисия.  

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички