Програма за заеми без обезпечение за бизнеса обяви правителството


Програма за заеми без обезпечение за бизнеса обяви правителството
Снимка: iStock/Guliver

4391

Служебното правителство стартира нова гаранционна програма за кредити за малкия и среден бизнес, която трябва да вкара близо 2.5 млрд. лева в българската икономика. Тази нова мярка, за подпомагане на бизнеса, пострадал от пандемията, беше обявена от икономическия министър Кирил Петков на брифинг проведен днес в София.

Програмата ще се реализира в партньорство с търговските банки в страната, които ще осигурят ресурса от близо 2.5 млрд. лева. Държавата ще предостави гаранция в размер до 50% от риска по заемите и до 80% от риска по индивидуалните позиции на банките. Малкият и среден бизнес ще може да кандидатства за сума равняваща се на до 70% от приходите му за последните три години. Кредитите ще бъдат без обезпечение и със срок за погасяване до 7 години. Освен това, всеки одобрен бизнес ще получава оборотните средства в рамките на до 10 дни от датата на кандидатстване. По тази програма ще могат да кандидатстват и самоосигуряващите се лица.

„Развързваме ръцете на баките да дадат всичките тези средства, които са натрупали, но не смеят да отпуснат”, посочи Кирил Петков, добавяйки, че Европейската комисия е дала зелена светлина за държавната помощ. По думите му, служебното правителство е трябвало да измисли вариант за подкрепа на бизнеса в партньорство с частния капитал, тъй като бюджетът не позволява поемането на допълнителни разходи.

Паралелно с това, програмата 60 на 40 ще продължи своето действие за още два месеца, стана ясно от думите на социалния министър Гълъб Донев. Предвидените 1.5 млрд. лева по тази схема са почти изчерпани, като остават около 100 млн. лева по нея. Понастоящем правителството разговаря с Европейската комисия, която трябва да разреши промяната в модела за отпускането на този вид държавна помощ, стана ясно от думите на министъра.

Финансовото министерство ще подготви актуализация на бюджета за тази година, която ще бъде предложена за гласуване в първия момент, в който страната има действащ парламент, обяви финансовият министър Асен Василев. По думите му, актуализацията няма да повиши дефицита, а ще представлява преструктуриране на разходите. Освен това държавата ще работи за повишаване на събираемостта за да може да отговори на бюджетния натиск.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички