Близо 800 млн. лева са непланираните разходи по бюджета


Близо 800 млн. лева са непланираните разходи по бюджета
Снимка: Actualno.com/Борислава Георгиева

3320

От началото на годината държавата е изхарчила близо 800 млн. лева за мерки и дейности, които не са били предварително планирани в бюджета. Това сочат данни, разпространени от пресцентъра на Министерство на финансите, след като по-рано днес служебният финансов министър Асен Василев даде брифинг по темата.

Общо 1.164 млрд. лева са предоставени на първостепенните разпоредители с бюджетни средства от началото на настоящата година. 638.6 млн. лева са отишли за финансиране на дейности, които са били предвидени със Закона за държавния бюджет за тази година. Останалите похарчени 509 млн. лева обаче не са били предвидени, като сумата е осигурена чрез преструктуриране на разходи по бюджета, сочи документът.

117 млн. лева от сумата е отишла за финансирането на мярката 60 на 40, а 105 млн. лева за еднократното изплащане на добавката от 50 лева за пенсионерите за месец април тази година. Разпоредител по горепосочените средства е Националния осигурителен институт. Други 120 млн. лева са платени за мерки по заетост, като разпоредител е Министерството на труда и социалната политика. Допълнителни 61 млн. лева са били преведени по общинските бюджети, а обществените медии БНТ и БТА са получили непредвидени 22 млн. лева.

Отделно 283 млн. лева непланирани средства са отишли за финансирането на разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса за закупуване на лекарството ремдесивир, заплащане на изпълнителите на медицинска помощ за работа при неблагоприятни условия и за поставяне на ваксини срещу COVID-19, както и за еднократно изплащане на допълнителна сума в размер на 50 лв. на пенсионерите за месец май 2021 г., показват данните. Намериха пари за добавката от 50 лева към пенсиите

261 млн. лева от сумата е осигурена благодарение на предвидения със Закона за държавния бюджет буфер в размер на 5% от разходите и трансферите, а 22 млн. лева идват от намаление на бюджета на Министерство на финансите. По закон Министерски съвет при необходимост може да одобрява допълнителни разходи в горепосочените граници по бюджетите на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". Правилото важи и за осигуряване на лекарствени продукти, предпазни средства, дезинфектанти, апаратура, за дейности за лечение, както и за други разходи, свързани с лечението на COVID-19 при неблагоприятно развитие на пандемията, става ясно от Закона за държавния бюджет.

Така общо 792 млн. лева достигат непредвидените разходи по бюджета от началото на годината. Служебното правителство не може да актуализира бюджета, тъй като такива правомощия има само парламента.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички