Подпомагат туризма със схема за безплатно летуване на ученици


Подпомагат туризма със схема за безплатно летуване на ученици
Снимка: Министерство на финансите

3028

Министерството на финансите ще отдели средства от централния бюджет за подпомагане на българския туризъм чрез нова програма, която ще позволи на 30 000 ученици и учители да летуват безплатно в родни хотели и места за настаняване. В програмата ще участват и туроператорите, като първите договори по новата мярка се очакват в средата на юли. Това става ясно от думите на служебния министър на финансите Асен Василев, който даде брифинг днес в София. Държавата преминава от режим, в който дава пари на бизнесите защото са затворени, към нов подход, който цели подпомагане на фирмите да заработят нормално, обясни финансовият министър. "Подпомагаме бизнесите да заработят ритмично. В тази насока е и мярката, която ще обявим днес. Бизнесите, които разчитат на туристи от чужбина, продължават да бъдат най-силно засегнати заради все още неуточнените правила за преминаване на границите", посочи Василев.

По думите му, финансовото министерство е намерило седства от централния бюджет за представянето на новата мярка, която цели вдигане на заетостта в туризма, като нощувки. Стойността на програмата ще бъде 15 млн. лева, което прави пакет от 500 лева на участник, уточни образователният министър Николай Денков.

„Моя основна грижа е да минимизирам ефектите на пандемията върху учителите и учениците. Това означава, че ще дадем на 30 хиляди ученици – основно, но и на учители, да посетят по определен ред туристически места и хотели. Това ще стане чрез туроператорите. Така в продължение на една седмица те ще летуват безплатно и в същото време ще се помогне на туристическия бизнес", каза Денков, добавяйки, че заедно с учениците ще пътуват и медицински лица, тъй като по наредбата за командироване на ученици, това е задължително.

„Към средата на юли очакваме да бъдат сключени първите договори. Ще има първа вълна на кандидатстване. Ако предвидените средства не бъдат изразходвани, ще обявим и нова. Процесът ще продължи до 15 септември”, допълни той.

„Програмата наистина е с много сериозен приоритет и има много сериозен социален ефект, тъй като не само децата ще имат възможност да отдъхнат от тази епидемична ситуация, но тя е насочена и към подпомагане на туристическия сектор”, каза служебният министър на туризма Стела Балтова.

Бюджетът вече има сериозни структурни проблеми, което налага пренасочването на пари от различни места с цел покриване на текущите нужди, добави финансовият министър.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички