Министерството на финансите отменя безумния софтуер за продажбите и касовите апарати


Министерството на финансите отменя безумния софтуер за продажбите и касовите апарати
Снимка: N-18.bg

12804

Въведените преди 2 години изисквания към софтуерите за управление на продажбите в търговските обекти (или накратко СУПТО), които използва голяма част от бизнеса, да отпаднат. Заедно с тях се отменят и изискванията към производителите и разпространителите на тези програмни продукти, като вече не е нужно да ги лицензират в НАП. Това са част от промените в Закона за ДДС, които предлага Министерството на финансите, съобщава Капитал.

Изискванията щяха да важат за всички търговци, които имат софтуер за продажби, независимо дали имат физически магазини, или не.

Още в края на юли Министерството на финансите обяви, че ще се откаже от силно оспорваната Наредба Н-18 от бизнеса, след като министър стана Кирил Ананиев.

Ако текстовете бъдат приети и гласувани в парламента, с тях ще се сложи край на една двегодишна сага, в която бизнесът инвестира стотици милиони левове без особен резултат. Възможно е много фирми да съдят държавата за нанесени щети, тъй като вече са вложили сериозни суми, за да отговорят на тези изисквания.

От министерството признават, че въпреки дискусиите и направените промени все още са налице правила, които водят до противоречиви тълкувания на условията на закона и наредбата.

Поради всички тези съображения – а именно неясни правила и хаос за бизнеса – разпоредбите в Закона за ДДС, засягащи изискванията за деклариране и използване на СУПТО, се отменят. Смяната на касовите апарати: хаос, рискове и недомислени мерки

Tекстовете за безналичните плащания в Наредба Н-18 засягаха всички, които продават на дребно и получават плащания в брой. Така магазинчето, фотото, аптеката, личните лекари с касови апарати, лицата, които работят с патент, и всеки, който получава пари в брой, трябва да има касов апарат.

"Ако няма апарат, няма обект – дори електронният магазин е обект. Може да получава пари през PayPal, но е длъжен да маркира плащането на касов апарат. "Това е голямото недоразумение, защото той няма достъп до клиента си отсреща", обяснява пред Actualno.com Руслана Георгиева, съдружник и управител в счетоводна и консултантска къща.

От бизнеса се чудят какво ще се случи с електронните магазини, тъй като от една страна изискванията за СУПТО отпадат, но от друга – регулациите за тях остават. Затова ще е много важно и какви точно ще са промените в спорната наредба Н-18. Именно тя урежда всички подробни изисквания към софтуерите, но поради огромния ѝ обем и сложност изглежда непостижима.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички