Министърът на финансите: Няма риск от фалит на държавата, няма опасност за валутния борд


Министърът на финансите: Няма риск от фалит на държавата, няма опасност за валутния борд
Снимка: БГНЕС

3233

Ден след бурята на финансовия фронт у нас, служебният министър на финансите Росица Велкова успокои, че няма риск за финансовото състрояние на държавата при следване на дългосрочна фискална политика с дефицит в рамките на 3%. 

Няма риск от фалит на държавата, нито от намеса на Международния валутен фонд и нужда да се тегли нов дълг. Това заяви тази сутрин пред БНТ служебният министър на финансите Росица Велкова. Коментарът ѝ бе по повод изтеклите вчера в медиите два сценария по дългосрочната бюджетна прогноза, като идва и след брифинг, на който бе заявено че ще бъдат внесени серия от предложения за данъчни промени, както и проект за бюджета за тази година със заложен дефицит от 3%

По думите ѝ, при дефицит от 3% финансите на страната са стабилни.

"Искам да уверя българските граждани, че няма риск от фалит. Държавата не е фалирала и няма риск. Няма риск и за валутния борд. При условие, че ние следваме една дългосрочна фискална политика, която е в рамките на 3%, тези рискове не са налице. Не може това да е фалирала държава при условия, че ние си плащаме редовно бюджетните плащания, задълженията, пенсиите. Другата седмица ще платим 3 млрд. дълг. Фискалният резерв, след плащането и погасяването на дълга, ще бъде в диапазон от 10 милиарда, така че това не е фалирала държава и няма тези рискове. Тези рискове са при един сценарий, който тъй като сме служебно правителство, ние не трябва да променяме и да правим политика, но в случая предлагаме мерки, за да осигурим фискална стабилност и да се осигурят всички плащания при дефицит от 3%", обясни Росица Велкова.

БНБ подсказа на финансовия министър да не се показва като некомпетентна и безотговорна

Тя добави, че не се цели да изпращаме послания към политическите партии, а моментът е дотолкова съобразен с предизборната кампания, че съгласно удължения закон за бюджета до края на април трябва да бъде внесен проект на закон за държавния бюджет за 2023 г. В Брюксел трябва да бъде изпратена 3-годишна бюджетна прогноза за 2024 - 2026 г. С оглед на внасянето на този проектозакон трябва да се поставят на обществено обсъждане данъчните закони. Трябва да се реши какво да е бюджетното салдо и каква да е целта, уточни Велкова.

Служебният кабинет уплашен за фискалната стабилност заради липсата на бюджет

В доклада са представени два сценария, отбеляза министър Велкова.

"Единият е, ако продължим с тези политики, които са по действащото законодателство както в приходната, така и в разходната част, дефицитите за четирите години - от 2023 до 2026 година, ще се движат в диапазона между 6-7%, което са твърде високи дефицити за такъв дълъг период, който трябва да представим пред ЕК и в Народното събрание. Тогава ще настъпят тези “черни” сценарии, които бяха извадени извън контекста на доклада. Затова ние - министрите, се обединихме да разработваме тригодишната прогноза и проекта за закон за следващата година с дефицит от 3%", уточни тя.

Правителството предлага промени в данъчните закони, за да се запуши дупката в бюджета

Това е предварително дискутирано с тристранните партньори - синдикати и работодатели, с Националното сдружение на общините в Република България, допълни тя.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички