НАП осъди ЧСИ заради измама за над 1 милион лева


НАП осъди ЧСИ заради измама за над 1 милион лева
Снимка: БГНЕС

11259

Софийската дирекция на НАП спечели дело срещу частен съдебен изпълнител, който с неправомерни действия е нанесъл сериозна щета на фиска. Потвърдителното решение на Административен съд Плевен е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщиха от НАП-София.

Вследствие на него съдебният изпълнител ще носи персонална солидарна отговорност за изплащане на несъбраните по негова вина вземания, на обща стойност над 1 млн. лв. заедно с лихвите към настоящия момент.

До съдебен процес се стига след като частният съдебен изпълнител (ЧСИ) с район на действие Окръжен съд Ловеч, образува изпълнително дело срещу софийско дружество за вземане по искане на частен кредитор от същия град, с което извършва закононарушение, т.к. излиза извън района на местната си компетентност. Към този момент НАП София вече има наложени запори върху банковите сметки и паричните средства на същото дружество, вписани по надлежния ред.

Съгласно българското законодателство, при образуване на изпълнителното дело ЧСИ е длъжен да присъедини към него и ТД на НАП София, в качеството ѝ на кредитор, което той не прави, като по този начин не се съобразява със законните интереси на страните и третите лица в процеса.

В хода на ревизия на дружеството НАП София налага и запор върху вземането на частния кредитор, като уведомява съдебния изпълнител. Той признава вземането, но държавата продължава да не е присъединена в производството, пише вестник "Труд".

Въз основа на наложени от него обезпечителни мерки съдебният изпълнител получава по сметката си сумата от над 700 000 лв. След още редица неправомерни действия, той възстановява сумата на дружеството-длъжник по открита в същия ден нова банкова сметка и прекратява изпълнителното дело. Сметката е запорирана незабавно от публичен изпълнител на приходната агенция, но сумата вече не е била налична по нея.

Възстановената от съдебният изпълнител сума се явява единственият годен актив на дружеството-длъжник. Действията на ЧСИ са в абсолютно нарушение на закона, съгласно който превеждане на сума по сметка на длъжник е възможно само след пълното удовлетворяване на претенциите на присъединените кредитори, какъвто се явява и НАП.

Междувременно ТД на НАП София изпраща сигнал за нарушенията на ЧСИ до Министерство на правосъдието и Камарата на частните съдебни изпълнители. Стартира дисциплинарно производство, в резултат на което на частния съдебен изпълнител са наложени глоби за извършените нарушения, допълнени и увеличени по размер с окончателно решение на Върховния касационен съд.

Във връзка с установената отговорност на частния съдебен изпълнител приходната агенция е предприела действия за обезпечаване на вземането на държавата.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички