Коронакризата удари тежко бизнеса на ЧСИ-тата


Коронакризата удари тежко бизнеса на ЧСИ-тата

5749

Коронакризата сериозно е засегнала бизнеса на частните съдебни изпълнители (ЧСИ), намалила е драстично приходите им и ги е принудила да освобождават служители. Това обяви новият председател на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) Иван Хаджииванов в последния бюлетин на Асоциацията на банките в България.

"В кризисната 2020 г. частните съдебни изпълнители бяхме единствената професия, която сама поиска ограничаване на дейността ни. Докато част от икономически активните субекти спряха да работят принудително, частните съдебни изпълнители го направихме съзнателно", посочва Хаджииванов. И припомня, че в продължение на 4 месеца са действали ограниченията за публични продани, извършване на описи, запори на банкови сметки. Запор на заплати и пенсии: Кои доходи са спасени от запор?

"Заради извънредната ситуация, регистрираме най-слабата откъм резултати година за частното съдебно изпълнение. За миналата година събраната сума от частни съдебни изпълнители е едва 655 млн. лв., от които 151 млн. в полза на граждани, които са 23% от всички дела, и съответно, от издръжки – 5 млн. лв., от трудови спорове – 3 млн. лева. Делата в полза на банки са вече под 10% от всички дела. Зад тези числа стоят вземания от неизплатени заплати, издръжки, наеми, невърнати заеми и други суми по договори, обезщетения от пътно-транспортни произшествия, за тежки криминални престъпления и други, които са изключително важни за хората", изброи новият председател на Камарата.

През миналата година много от канторите са принудени да съкратят служители, поради недобро финансово здраве. А обучението на всеки специалист струва много скъпо и продължава с години. "В моята кантора се разделих с 5 човека, тъй като нямах финансова възможност да ги задържа. Не очаквам следващата година да бъде по-лека за работата ни", признава ръководителят.

"От една страна, вече има нова вълна на COVID пандемията, а от друга, се очертава свързана с това икономическа криза. Това са сериозни предизвикателства, които ще се отразят на работата на колегите", посочва той.

От бранша обаче смятат за правилно решението да замразят част от работата си. "Показахме изключителна зрялост – като общност и като институция. Ако бяхме избрали да действаме като събирачи на дългове, щяхме да нарушим един справедлив баланс, който сме призвани да пазим. В същото време, публично настоявахме в отговор на кризата да се намери решение на проблема с малките дългове с въвеждане на доброволното изпълнение, като извънсъдебна процедура", допълва Иван Хаджииванов. По думите му КЧСИ, като институция, е застанала зад въвеждането на абсолютната десетгодишна погасителна давност за дългове на физически лица. Запорираха хиляди пенсии в пандемията

Забавянето на дейността на ЧСИ-та ще се отрази на скоростта на излизане от кризата. "Затова смятаме, че за частния и за обществения сектор е жизнено важно възстановяване на пълния обем от нашата дейност, при спазване на социалните изисквания. Факт е, че частните съдебни изпълнители често работим в несигурна и недоброжелателна за нас среда. Фигурата на длъжника се представя едва ли не като жертва и това популистко налагане на подобен образ в съзнанието на обществото продължава вече години", казва още Иван Хаджииванов. Той изтъква, че в икономически развитите и правови държави има нетърпимост към неизрядните длъжници и към злоумишленото накърняване на обществената справедливост. Пострадали от ЧСИ искат Европа да им помогне

По думите му безпрецедентната глобална ситуация, усложнена от разпространението на COVID-19, показва, че акцентът трябва да се измества от принудителното към доброволното изпълнение – още преди съдът да се е намесил. Доброволно събиране на дългове от съдебен изпълнител и доброволни продажби са широко обсъждани и приети в европейските държави.

"Освен, че това е в пъти по-евтино за длъжниците, този способ им позволява сами да контролират и решават проблемите си, като разсрочват задълженията. За съжаление, засега Народното събрание не припознава тази наша идея", обяснява той.

Още от Кредити


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • GBP
  1
  2.28024
 • RUB
  Шведска крона
  SEK
 • JPY
  100
  1.3755
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  210.72
  205.64
 • Litecoin
  1
  106.20
  103.71
 • Ethereum
  1
  2294.76
  2242.17
 • Bitcoin
  1
  39935.75
  39011.65
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички