НАП пуска предварително попълнените данъчни декларации за физически лица


НАП пуска предварително попълнените данъчни декларации за физически лица
Снимка: iStock

24865

Предварително попълнената данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица ще е достъпна в Портала за е-услуги на НАП през следващата седмица, става ясно от съобщение на официалния сайт на приходната агенция.

Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или КЕП, ще могат да се възползват от въведената информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, някои доходи от наем, получени суми от продажби в Интернет, данни за закупен стаж и информация за прехвърляне на превозно средство и други, посочват от НАП.

Традиционно предварително попълнените данъчни декларации, които са най-бързият и лесен начин за деклариране на доходите пред НАП, стават достъпни в началото на месец март, тъй като до края на февруари работодателите имат задължението да изпратят данните за изплатени доходи до данъчните.

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане на данъка върху доходите на физическите лица е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа тази година е 2 май, първият работен ден след 30 април, напомнят от приходната агенция.

Повече от 484 000 предприятия и самоосигуряващи се лица вече са подали в НАП справките за доходи, изплатени през 2022 година (по чл. 73, ал. 1 и ал. 6 от ЗДДФЛ), ден преди изтичането на крайния срок - 28 февруари, съобщиха данъчните в края на миналия месец.

Над 295 000 са справките, подадени от работодатели, по чл.73, ал. 6 от ЗДДФЛ за изплатените през 2022 г. облагаеми доходи по трудови правоотношения, за удържаните данък и задължителни осигурителни вноски, както и за някои необлагаеми доходи, посочват от НАП.

Какви данъчни облекчения можем да използваме през 2023 година?

Данъчните напомнят, че от тази година има промяна в данните, които трябва да се посочат от работодателите в справката по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ. Наред с изплатената през 2022 г. заплата и удържаните данъци и осигуровки, работодателите трябва да обявят и определени необлагаеми доходи, които са предоставили. Сред тях са: дадените на служителите ваучери за храна, които са освободени от облагане с данък върху социалните разходи по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане, изплатените обезщетения за първите три дни от болничния, еднократните помощи в размер до 2400 лв. за раждане или осиновяване на дете, сключване на граждански брак и др.

Над 3000 дружества декларираха данъците си през първия ден на кампанията

Над 3000 дружества подадоха годишните си декларации за облагане с корпоративни данъци през първия ден от кампанията за обявяване на приходите на юридическите лица – 1 март. До 30 юни 2023 г. те трябва да декларират корпоративен данък /по чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане/, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби. Декларациите се подават изцяло онлайн през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с квалифициран електронен подпис (КЕП), съобщават от НАП.

Срокът за плащане на тези данъци е 30 юни, като това може да стане онлайн чрез виртуалния ПОС терминал на НАП (е-услугата за плащане с карти), във всяка банка с попълване на платежно нареждане или вносна бележка за издължаване към бюджета или с пощенски запис.

Физическите лица, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, също подават годишните си данъчни декларации /по чл. 50 ЗДДФЛ/ до 30 юни 2022 г.

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи в сайта на приходната агенция, както и на телефона на Информационния център на НАП: 0700 18 700 или 02 9859 6801, на цена, според тарифите на съответния оператор.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички