Държавата връща пари: Данъчните облекчения, от които да се възползвате тази година


Държавата връща пари: Данъчните облекчения, от които да се възползвате тази година
Снимка: iStock

6193

И тази година гражданите, получили облагаеми доходи през 2022 г., ще могат да намалят данъчната си основа с предвидените в закона данъчни облекчения. Ако, след ползването им се формират суми за възстановяване, те се изплатят в рамките на месец след подаването на декларацията, припомнят от НАП.

Данъчни облекчения за деца

Родителите, не възползвали се от възможността за данъчни облекчения за отглеждане на деца, чрез работодателя си по трудов договор, могат да го направят с подаването на годишна данъчна декларация.

От НАП очакват засилен интерес към данъчното облекчение за деца и за деца с увреждания, заради по-високите суми, които се приспадат от годишните данъчни основи за 2022 г. В зависимост от облагаемите доходи на родителите за 2022 г., ще получат съответно до 600 лв. за едно дете, до 1200 лв. за две и до 1800 лв. за три и повече деца. За отглеждане на едно дете с увреждания сумата е до 1200 лв. Данъчни облекчения за деца: Колко пари ще върне НАП на родителите?

Данъчно облекчение за ремонт на жилище

За втора поредна година гражданите могат да използват и данъчното облекчение за ремонт и/или подобрения на собствено жилище за направените през 2022 г. плащания за труд в размер до 2000 лв. За целта е нужно собствениците да разполагат с документи, удостоверяващи плащането за труд. Данъчни облекчения, ако ремонтирате дома си с регистриран майстор

Млади семейства с ипотека

Младите семейства пък могат да намалят годишната си данъчна основа с лихвите, платени по първите 100 000 лв. от главницата по ипотечен кредит за купуване на жилище. За да ползват това облекчение, трябва да са съпрузи, поне единият от тях да не е навършил 35 години към датата на сключване на договора за ипотека и жилището да е единствено за семейството. Държавата ни връща пари за ипотека и деца

Намалена работоспособност

Друго облекчение, от което да се възползват данъкоплатците, е за намалена работоспособност. То важи за лица с 50 и над 50% инвалидност и им позволява да намалят данъчната си основа със 7920 лв.

Вноски за допълнително осигуряване

С направените през годината вноски за допълнително доброволно осигуряване с до 10% може да се намали сумата от годишните данъчни основи. Тази сума може да бъде намалена в общ размер до 10% и за лични вноски за доброволно здравно осигуряване и премии/вноски по договори за застраховки „Живот“. Данъчни облекчения по застраховка "Живот": Може да се наложи да ги върнете

И данъкоплатците, които през годината са купили осигурителен стаж при пенсиониране могат да намалят данъчната основа с размера на направените вноски.

Дарители

Лицата, правили различни дарения през 2022 г., като болници, социални домове, БЧК, за култура и други, могат да намалят данъчната си основа с до 65% след като приложат към годишната данъчна декларация копия на документи, удостоверяващи статута на лицето, получаващо дарението, и че то е получено.

Сред най-важните условия за ползване на данъчните облекчения е лицата да нямат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение. От НАП съветват гражданите да проверят с ПИК данъчно-осигурителната си сметка онлайн за задължения преди да заявят ползването на данъчно облекчение.

ОШЕ ПО ТЕМАТА:

Получаваме по-рано данъчното облекчение за дете

По-малки данъци и по-големи помощи за родители

Вдигат детските надбавки и майчинството

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички