Данъчни облекчения: Как държавата ще ни връща пари за ипотека и деца?


Данъчни облекчения: Как държавата ще ни връща пари за ипотека и деца?
Снимка: iStock/Guliver

17210

Държавата може да ви върне пари, ако изплащате ипотечен кредит или имате деца под 18-годишна възраст. Има точно 10 причини да получите пари от НАП. Но за да ги вземете, има определени изисквания и трябва да подадете годишна данъчна декларация за доходите.

Данъчната кампания за 2023 г. започва на 10 януари, тогава стартира и подаването на декларациите за доходите на физическите лица. Декларациите могат да се подават онлайн, по пощата или в офисите на приходната агенция. Откога започва подаването на данъчни декларации

Данъчна декларация трябва да подадат всички, които имат облагаеми доходи извън работната заплата. Но по желание декларация могат да подадат и хора, които работят само на заплата, но искат да ползват някое от 10-те данъчни облекчения, или пък искат да декларират необлагаеми доходи (например от хазарт), за да не се чудят в НАП откъде имат пари за покупка на скъпи имоти или коли. НАП ще следи доходите от хазарт и рента

Кога е най-добре да подадем данъчна декларация?

Ако нямате нужда спешно да подадете данъчната си декларация, най-добре е да изчакате до началото на месец март. От тогава, след подаването на данни от работодатели и платци на доходи, ще бъде пусната и електронната услуга за достъп до предварително попълнената декларация за доходите, която се подава с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП.

В нея автоматично ще бъдат вписани данни за получени през 2022 г. доходите по трудов договор, граждански договори и хонорари, получените наеми за имоти, отдадени на фирми и други. Хората само трябва да проверят дали данните са верни и да подадат декларацията онлайн. Ако човек има доходи, които не са вписани автоматично, например от наем на имот, който е даден на човек, а не на фирма, трябва сам да попълни данните в декларацията. НАП публикува попълнените данъчни декларации

Онлайн подаването на данъчните декларации с ПИК е най-лесно и най-бързо. Освен това е безплатно, за разлика от изпращането на декларациите по пощата с обратна разписка. Но ако искате да ползвате някое от данъчните облекчения и очаквате НАП да ви върне пари, може да подадете декларацията за доходите си след 10 януари. По принцип приходната агенция връща полагащите ви се средства до един месец след подаване на данъчната декларация. Затова колкото по-рано изпратите формуляра, толкова по-бързо ще получите парите по банковата си сметка.

Данъчни облекчения

Има 10 данъчни облекчения, които може да ползвате - за намалена работоспособност, за лични вноски за доброволно пенсионно осигуряване, за лични вноски за доброволно здравно осигуряване и застраховки "Живот", за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, за дарения, за млади семейства с ипотека, за деца, за деца с увреждания, за подобрения или ремонт на недвижим жилищен имот и за извършени безкасови плащания. Данъчни облекчения за деца: Колко пари ще върне НАП на родителите?

Някои от тези облекчения може да се използват чрез работодателя по трудов договор. В тези случаи не е необходимо подаване на годишна данъчна декларация, ако разбира се няматe други облагаеми доходи извън работната заплата. Но други от облекченията може да се използват само с годишната данъчна декларация, пише вестник "Труд".

Такова облекчение е например за млади семейства с ипотечен кредит. За да ползвате данъчното облекчение, има няколко условия - договорът за ипотечния заем да е сключен от човека, който подава данъчната декларация, или от неговия съпруг (съпруга); поне един от съпрузите да е под 35-годишна възраст към датата на сключване на договора за ипотечен кредит; ипотекираното жилище е единствено за семейството през данъчната година.

Облекчението дава възможност годишният облагаем доход на един от съпрузите да бъде намален с изплатените лихви за първите 100 000 лв. от ипотечния заем. Ако лихвата на банката е 2,5%, годишните лихви по заема са 2500 лв. Тъй като данъкът върху доходите е 10%, от хазната ще получите 250 лв. след като подадете годишната си данъчна декларация. За да използвате облекчението към данъчната декларация, трябва да приложите документ от банката за размера на платените лихви за първите 100 000 лв. от ипотечния кредит.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Странни доходи се появиха в попълнените от НАП данъчни декларации

Пестим до 500 лева, ако подадем данъчна декларация до края на март

Родители си поделят държавния бонус за децата

Още едно данъчно облекчение за родителите

При ремонт вкъщи до 2000 лв. може да плащаме по-нисък данък

По-малки данъци и по-големи помощи за родители

Получаваме по-рано данъчното облекчение за дете

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.80361
 • GBP
  1
  2.28258
 • JPY
  100
  1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички