Пускат предварително попълнените данъчни декларации


Пускат предварително попълнените данъчни декларации
Снимка: БГНЕС

7993

През следващата седмица в Портала за е-услуги на НАП ще бъде достъпна електронната предварително попълнена данъчна декларация за облагане на доходите на физически лица, съобщиха от приходната агенция. НАП публикува попълнените данъчни декларации

Хората, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис, ще могат да се възползват от въведената информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, някои доходи от наем, получени суми от продажби в интернет, данни за закупен стаж и информация за прехвърляне на превозно средство и др.

В предварително попълнените данъчни декларации хората ще трябва да добавят доходи, за които в НАП нямат получена информация, като доходи от наеми, получени от граждани. Освен това хората трябва внимателно да прегледат предварително попълнените данни, и ако всичко е точно, да ги потвърдят. Например в данъчните декларации ще бъдат попълнени автоматично всички приходи от продажби в интернет. Но ако човек е продал старите си ски или колело, това са необлагаеми доходи и трябва да промени данните в декларацията. Ако не го направи и подаде декларацията, както предварително е била попълнена, това означава, че се съгласява с записаните данни и ще трябва да плати данък върху получените доходи. Дължим ли данък при онлайн продажба на лични вещи?

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи в сайта на приходната агенция и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цена, според тарифите на съответния оператор.

Хиляди фирми подадоха декларациите си

Повече от 2000 фирми подадоха годишните си декларации за облагане с корпоративни данъци през първия ден от кампанията – 1 март, съобщиха още от НАП. До 30 юни 2022 г. юридическите лица трябва да декларират корпоративен данък, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби. Декларациите се подават изцяло онлайн през Портала за електронни услуги на НАП, което става с квалифициран електронен подпис (КЕП). Скоро фирмите трябва да изпратят в НАП справки за доходите

Срокът за плащане на тези данъци е 30 юни, като това може да стане онлайн чрез виртуалния ПОС терминал на НАП, във всяка банка с попълване на вносна бележка за издължаване към бюджета или с пощенски запис.

Физическите лица, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали реда на облагане на едноличните търговци, също подават годишните си данъчни декларации за доходите до 30 юни 2022 г.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички