Скоро фирмите трябва да изпратят в НАП справки за доходите


Скоро фирмите трябва да изпратят в НАП справки за доходите
Снимка: iStock/Guliver

7144

До 28 февруари фирмите и самоосигуряващите се лица трябва да подадат в НАП справки за изплатените през миналата година доходи на физически лица, включително и от трудови правоотношения. Изтича срокът за фирмите да изпратят в НАП справки за доходите

Това припомнят от Националната агенция за приходите. Подаването към приходната агенция на справките за платените от работодателите суми става по електронен път. В същото време за втора поредна година данъкоплатците са освободени от изискването да прилагат към данъчната си декларация справка от работодател за изплатените възнаграждения. Информацията за това НАП взема от подадените вече данни. Предварително попълнените данъчни декларации за доходите, получени през 2021 г., ще са готови и налични за данъкоплатците в Портала за електронни услуги на НАП в началото на март.

В справките работодателите обявяват изплатените през годината доходи, удържаните данък и задължителни осигурителни вноски на физически лица от извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, авторски и лицензионни възнаграждения, наем или друго предоставяне за ползване на права или имущество.

Декларират се и доходи от други източници, подлежащи на облагане с окончателен данък, като например дивиденти и ликвидационни дялове, облагаеми парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител, както и доходи от прехвърляне на права и имущество и други необлагаеми доходи, изчерпателно изброени в чл. 73, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).

За да улесни подаването на справките, НАП предоставя на сайта си специално клиентско приложение. Работодателите могат да видят декларираните от тях данни чрез две електронни услуги, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) и квалифициран електронен подпис (КЕП): "Актуално състояние на данните, декларирани със Справката за изплатени през годината доходи по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ и за удържаните данък и задължителни осигурителни вноски" и "Актуално състояние на данните, декларирани със Справката по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ за изплатените през годината доходи по трудови правоотношения".

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.80161
 • GBP
  1
  2.28431
 • JPY
  100
  1.1996
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички