НАП качи онлайн попълнените данъчни декларации


НАП качи онлайн попълнените данъчни декларации
Снимка: БГНЕС

8152

Вече са качени онлайн предварително попълнените данъчни декларации за облагане доходите на гражданите за миналата година, съобщават от Националната агенция за приходите.

Декларациите са качени в портала за електронни услуги на НАП. Попълнените данни могат да бъдат редактирани или премахвани, като достъпът до услугата става с безплатния персонален идентификационен код (ПИК) на приходната агенция.

Над 75% от декларациите съдържат само две приложения – трудов доход и хонорари, които вече са предварително попълнени, така че могат да бъдат прегледани и потвърдени, обясни пред БНР говорителят на НАП Росен Бъчваров. По думите му "повечето хора няма да имат затруднения да прегледат и потвърдят тези данни".

За първи път тази година декларациите включват и данни за суми, получени чрез наложени платеж при онлайн търговия и информация за продажба на автомобили, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца.

При продажбите в интернет, зависи дали става дума за търговия, или за продажба на лични вещи. Ако човек види данни за наложен платеж, трябва да прецени дали е продал лични вещи – мобилен телефон, телевизор, фотоапарат или колело например.

"Тогава тези данни могат да бъдат премахнати с натискането на един бутон. Трием ги, когато продаваме личните си вещи. Ако обаче търгуваме, занимаваме се с това системно и купуваме, за да препродаваме, тогава отнасяме тези данни в съответното приложение на данъчната декларация и плащаме данък", обясни Бъчваров.

Въпреки че данъчните декларации са предварително попълнени, отговорността за данните се носи от декларатора, който има право да внася корекции в тях. Това важи не само за интернет търговията, но и за всички попълнени данни. Данъчните ловят нелегални онлайн търговци

В предварително попълнените данъчни декларации се включват данните за доходи от трудов договор, хонорари и граждански договори, доходи от наем при отдаване на имот за юридически лица и за земеделски субсидии.

Крайният срок за подаване на годишната данъчна декларация тази година е по-дълъг. Заради почивните дни около Великден документите ще се приемат до 5 май.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички