Родители вземат данъчното облекчение за дете още от август


Родители вземат данъчното облекчение за дете още от август
Снимка: iStock

27093

Родители ще могат да използват увеличеното данъчно облекчение за деца още от август, когато се изплащат заплатите им за юли. Или дори в края на юли, ако възнаграждението им се плаща на последното число от месеца. Това следва от актуализацията в бюджета за тази година, с която бе въведено авансово изплащане на данъчната отстъпка. По-малки данъци и по-големи помощи за родители

С актуализацията се вдига и сумата на облекченията: годишната данъчна основа за едно дете се намалява с 6000 лева вместо с досегашните 4500 лева; за родители на 2 деца сумата се вдига от 9000 на 12 000 лева, а на тези с 3 и повече деца – от 13 500 на 18 000 лева. Така реално родителите ще получат обратно от държавата съответно до 600, 1200 и 1800 лева от платените от тях през годината данъци върху доходите. Вдига се и данъчното облекчение за деца с увреждания, като годишната данъчна основа се намалява с 12 000 лева вместо с 9000 лева и сумата за получаване става до 1200 лева. Реално данъчната отстъпка е в размер на 50 лева месечно, а за родители на деца с увреждания – 100 лева. Какви данъчни облекчения се полагат на родителите?

Вече не е нужно да чакаме края на годината, за да ползваме облекченията, както беше за доходите, получени през 2021 г. Причината е, че с актуализацията на бюджета се създава метод за авансово използване на отстъпките, пише вестник "Телеграф". Какви данъчни облекчения можем да използваме през 2021 г.

Намаляване на данъчната основа

Данъчните облекчения могат да се ползват и чрез намаляване на месечната данъчна основа за трудови доходи, след прилагане на други данъчни облекчения – за намалена работоспособност, доброволно осигуряване и застраховане, разясняват от Националната агенция за приходите за "Телеграф". Това става по следния начин: месечната данъчна основа за юли се намалява със сбора от сумите за месеците януари – юни за: едно ненавършило пълнолетие дете – в размер на 500 лв. месечно; 2 деца – 1000 лв. месечно; 3 и повече деца – 1500 лв. месечно. За дете с 50 и с над 50 на сто вид и степен на увреждане размерът на данъчното облекчение е 1000 лв. месечно.

След това месечната данъчна основа за октомври се намалява със сбора от сумите за месеците юли – септември. А за месеците октомври – декември 2022 г. данъчните облекчения се ползват при изчисляване на годишната данъчна основа от работодателя до 31 януари на следващата данъчна година. Данъчните облекчения за деца чрез работодател се заявяват до края на декември

Работникът или служителят еднократно избира дали да използва авансово съответното данъчно облекчение, като предостави писмена декларация на работодателя. Така той декларира, че са изпълнени условията в закона – облекчение се ползва за деца, ненавършили 18 години, родителят не е лишен от родителски права, детето да не е настанено извън семейството и др. Важно условие за ползването на данъчно облекчение е да няма неплатени публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение. В декларацията е нужно да се посочи, че другият родител, съответно другият приемен родител, близък или роднина, при когото е настанено детето за отглеждане, няма да ползва авансово намалението за съответната данъчна година, както и че няма да ползва данъчните облекчения при друг работодател.

Авансовото прилагане на облекчението е възможно и за доходи от друга стопанска дейност и от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество. Важно е да се има предвид, че това не важи в случаите, когато размерът на авансовия данък се определя и удържа от платеца на дохода и когато човекът има доходи от трудови правоотношения и е избрало да ползва авансово данъчното облекчение през работодателя.

Хората, които се облагат като еднолични търговци, както и земеделските стопани, които са избрали да се облагат като еднолични търговци, не прилагат новите правила за ползване на облекчението при авансово облагане, обясняват от НАП.

Може да разделим данъчното облекчение с партньора

Ако доходите ни са ниски и не стигат, за да ползваме пълния размер на данъчното облекчение, разликата може да се ползва от другия родител, но това може да стане само чрез подаване на годишна данъчна декларация, тоест трябва да се чака да изтече годината. Родители си поделят държавния бонус за децата

Има обаче и случаи, когато другият родител е в чужбина или с него няма връзка. Тогава този, който отглежда детето, реално ще може да ползва частично отстъпката, ако доходите му не стигат за цялата. Иначе казано, макар че размерът на данъчното облекчение за деца се определя според броя на децата и родителят съответно ще има право на облекчение за 2022 г. в размер на 12 000 лв., ако годишната му данъчна основа е по-малка от тази сума (например 10 000 лв.), то размерът на облекчението за него ще е равен на 10 000 лв., обясняват от НАП.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.81364
 • GBP
  1
  2.31547
 • JPY
  100
  1.15334
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички