НАП въведе нови административни справки, засягащи около половин милион фирми


НАП въведе нови административни справки, засягащи около половин милион фирми
Снимка: Pexels

3062

Нови административни справки усложняват работата на фирмите и особено на счетоводителите в началото на годината. До 28 февруари всеки работодател ще трябва да декларира пред НАП какви облагаеми доходи е изплатил на служителите си през 2022 година, но и доходите, освободени от данък. Досега фирмите не бяха задължени да подават в специална справка до НАП необлагаемите доходи на служителите си. НАП ще следи доходите от хазарт и рента

Около 500 000 фирми са получили известия от НАП за новата справка, която трябва да подадат до края на февруари. На много от счетоводителите не е ясно кои необлагаеми доходи, изплатени през 2022 г., трябва да декларират със задна дата и кои ще се декларират в началото на 2024 г. Данъчната кампания започна: Как можете да получите oтстъпка?

Месец преди крайната дата НАП изпрати разяснения. Сред необлагаемите доходи, които трябва да бъдат посочени в справката са: предоставените на служителите ваучери за храна до 200 лв. месечно, освободени от облагане по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане, изплатените обезщетения за първите 3 дни от болничния, както и еднократните помощи в размер до 2400 лв. за раждане или осиновяване на дете, сключване на граждански брак, които дават като подарък някои работодатели. Трябва да се декларират също и различни видове обезщетения, изплащани от работодателя, например при пенсиониране, увреждане здравето на служителя, преместване в друго населено място, прекратяване на правоотношението заради болест.

Много фирми вече са подали по стария ред справките за удържаните през годината данък и осигуровки, както и за резултатите от годишното преизчисляване на доходите от трудови правоотношения от основния работодател. Сега те ще трябва наново да попълнят справката според новите изисквания. Отделно работодателите трябва да направят и допълнителен разход за пренастройване на софтуера "Труд и работна заплата". Ако обновяването на софтуера се забави, има риск счетоводните отдели да не успеят навреме да предадат новата справка.

Това бюрократично решение беше взето в парламента между първо и второ четене на данъчните промени за 2023 г., без задължителната процедура на обществено обсъждане и оценка на въздействието. Търсят начин как НАП най-лесно да следи доходите ни

При второто четене на промените в Закона за данъка върху доходите на физическите лица в бюджетна комисия МФ вкара новите изисквания за деклариране на необлагаемите доходи с мотива, че трябва да има информация за всички доходи на лицата. По този начин ще се отсеят действително бедните хора и ще се определят социалното подпомагане и енергийните помощи.

Последвалата негативна реакция от работодателските организации принуди депутатите да преразгледат някои от плащанията, които да докладват. Отпадна задължението да се докладва за всеки служител получаваните суми през годината като дневни и квартирни за командировка, както и задължението учебни заведения да отчитат какви стипендии са изплащали.

Игнорирани бяха исканията на бизнеса НАП да събира по административен път и от базата си данни информацията за доходите, освободени от данък, които получават данъкоплатците.

Според счетоводители в новата справка, която фирмите трябва да подадат до края на февруари, най-трудно ще е описването на ваучерите за храна, особено за големите предприятия – да се отчете за всеки работник и служител колко ваучера е получил през 2022 г.

Счетоводителите са недоволни, че държавата ги поставя пред свършен факт, че е трябвало да събират данни за стари периоди. "Можеше поне новата справка да се въведе за необлагаемите доходи, получени през 2023 г. Така фирмите ще имат време да организират дейността си, и софтуерите им също", споделят счетоводители.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

НАП вкара още повече пари в хазната през 2022 година

НАП пак дебне хиляди фирми с твърде много пари в касите

2,4 млрд. лв. ДДС е възстановила НАП на коректни фирми

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички