Търсят вариант как НАП най-лесно да следи доходите ни


Търсят вариант как НАП най-лесно да следи доходите ни
Снимка: iStock/Guliver

7037

Депутатите от бюджетната комисия в парламента спешно поправят набързо приета между първо и второ четене нова разпоредба в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, чието прилагане ще създаде огромни бюрократични трудности.

Става дума за задължението всички платци на суми към физически лица да ги обявяват пред НАП, дори и за тях да не се дължи данък. Такива са доходите от хазарт и рента, а също така и командировъчните, които работодателите изплащат на служителите си. Банките също ще трябва да декларират какви лихви са изплащали на клиентите си, след като от тази година бе премахнат данъка върху лихвите от спестяванията. НАП ще следи доходите от хазарт и рента

Поправката в данъчния закон е по предложение на Министерството на финансите. То бе включено в последния момент по време на второто четене в бюджетната комисия миналата седмица, когато бившият финансов министър и депутат от ГЕРБ Кирил Ананиев го внесе от свое име, пише вестник "Сега".

Идеята на новата разпоредба е да се открият хората, които реално нямат никакви доходи, за да може по-точно да се определи кой от какви социални помощи се нуждае, а данните да се използват и при определянето на енергийно бедните, обясняват от финансовото ведомство. Държавата се чуди как да помогне на енергийно бедните

Данъчните вече ще следят всички доходи

Ако данъчните са наясно с всички доходи на хората, ще могат бързо да проверят кой откъде е получил доходи и как e придобил имуществото си, обяснява зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. Приходната агенция иска да води отчетност дори за социалните помощи, детските надбавки и пенсиите на хората, като ще получава тази информация автоматично от общините и службите на НОИ и на социалното подпомагане.

Въпреки резервите на някои депутати към новата разпоредба, тя бе подкрепена в бюджетна комисия преди седмица. На днешното си заседание обаче комисията реши да създаде работна група, която да изработи нов механизъм за събиране на исканата от НАП информация за доходите.

"Подкрепяме НАП да събира информация за необлагаемите доходи. Подкрепяме и тезата, че социалната политика трябва да е по-фокусирана, а не насочена към милиони българи. Промяната обаче не трябва да носи прекомерна бюрократична тежест", посочи депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров. В комисията са постъпили възражения от работодателските организации срещу огромната административна тежест, която ще се стовари върху фирмите, защото всяка една сума за командировка трябва да се отчита пред данъчните. Българи в командировка ще вземат колкото западноевропейците

Освен това не е ясно как тотото ще декларира пред НАП всяка печалба. Aко данъчната промяна бъде гласувана в пленарна зала, човек, когато спечели четворка от тотото, ще трябва да представи документ за самоличност, за да си получи парите. Това ще важи и за всички останали хазартни оператори.

Тази седмица предстои промените в закона за данъците върху доходите на физическите лица да се гледат окончателно в пленарна зала.

В момента в данъчните декларации има специално приложение, в което по желание хората могат да попълнят необлагаемите си доходи, както и всякакви суми, получени през годината, въпреки че върху тях не се дължи данък. От финансовото министерство уверяват, че НАП ще даде възможност на хората да проверяват онлайн какви необлагаеми доходи е декларирано, че са им изплатени. Целта е да няма възможност за измами и фирми да лъжат, че са изплатили някакви доходи, а реално да не са го направили.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Банки ще следят и докладват на НАП онлайн търговци

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички