Подготвят вдигане на социалните помощи


Подготвят вдигане на социалните помощи
Снимка: iStock

33703

Социалното министерство с план да увеличи социалните помощи - и като размер, и като обхват. Това ще се случи като те се обвържат с процент от линията на бедност, която в момента е 413 лева. Промяната ще става постепенно до 2025 г.

Сега базата, спрямо която се изчисляват индивидуалните помощи, е 75 лева. Ако обаче тази база се пресмята според линията за бедност, през 2023 г. вече става 82 лева, което автоматично би се отразило на помощите. В годините ще продължи да нараства, както процентът от линията на бедност, така и самата линия според инфлацията.

Севина има 5 деца, три от които близнаци. 4 от тях вече ходят на училище, а петото е новородено. Разказва ни, че всеки ден разходите за семейството са огромни. За сметка на това помощите за децата са само 291 лв.

Семейството успява да се справя благодарение на бащата, който работи и болничния на майката, но понякога доходите не достигат за основни нужди. Затова майката вижда надежда в готвеното увеличение на помощите. "Ще мога да им купя дрехи, обувки, памперси", споделя жената пред NOVA.

Досега помощите се определяха на база гарантиран минимален доход, който е фиксиран от Министерския съвет и от 2018 г. е 75 лв. Идеята е от 2023 г. в база да се превърне линията на бедност.

"При всички положения границата на достъп ще се разшири поне с 80% за този период и съответно размера на помощта може да стигне и до два пъти в зависимост от динамиката на размера на линията на бедност", казва Людмил Димитров, експерт от Министерството на труда и и социалната политика. Още 7000 души ще вземат социални помощи

Синдикатите одобряват готвената стъпка, но имат и забележки. "На нас ни се струва, че темповете трябва да бъдат много по-смели по простата причина, че държим линията на бедност да бъде коригирана", каза Ася Гонева от КНСБ.

Промяната ще струва на бюджета около 100 милиона лева допълнително на година.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички