НАП започва информационни кампании срещу укриването на осигуровки


НАП започва информационни кампании срещу укриването на осигуровки
Снимка: Елена Страхилова

12286

НАП започна две информационни кампании "Заплата в плик" и "Данъчно-осигурителни рискове", с цел да насърчи гражданите и бизнеса да спазват доброволно задълженията си, както и да запознае работниците и служителите с рисковете, ако се осигуряват на по-нисък от реалния си доход, като вземат част от възнаграждението си в плик.

Според данни на приходната агенция, запознаването на фирмите и физическите лица с техните права и задължения има положителен ефект върху поведението им на данъкоплатци. На кои българи държавата плаща осигуровките?

В последните години НАП отчита трайно повишаване на доброволното спазване на данъчно-осигурителното законодателство заради съчетаването на контролни мерки и комуникационни действия. Наблюдава се намаляване броя на рисковите лица и на потенциалната щета за фиска, като приходите от данъци и осигуровки за първите 6 месеца на 2022 г. достигнаха близо 15 млрд. лв. – с над 1,6 млрд. лв. повече в спрямо 2021 г.

До края на юни приходите за държавния бюджет са близо 8,2 млрд. лева, като данъкът върху доходите на физически лица е почти 2,2 млрд. лв., 1,7 млрд. лв. е корпоративният данък и повече от 4 млрд. лв. ДДС. Приходите от осигурителни вноски към 30 юни надхвърлят 6,3 млрд. лв., като над 3,7 млрд. лв. са за ДОО, 1,6 млрд. лв. – за здравноосигурителни вноски и 920 млн. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Двете кампании се фокусират върху ползите за обществото от доброволното деклариране и внасяне на данъци и осигуровки. НАП: Абитуриентите дължат здравни осигуровки

Всеки служител може да изчисли колко би загубил в следващите години, ако не се осигурява върху заплатата, която получава в действителност, чрез т. нар. "калкулатор на загубите" в ТОЗИ САЙТ. Той дава възможност на потребителите, след попълване на данни за реалния и декларирания доход, да разберат от колко ще се лишат в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица и пенсии.

Чрез Facebook страницата на НАП хората ще получат информация за ползите от внасянето на осигуровки върху реалния размер на заплатата, доброволното деклариране и плащане на данъци, изискването и съхранението на касовите бележки при покупка на стока или услуга.

Кампаниите ще продължат 3 месеца, а потребителите ще могат да се запознаят с важни въпроси за данъците и осигуряването и техните специфики в сектори, в които има по-голям риск от непълно деклариране на доходи или невнасяне на осигуровки. Безработните дължат по-високи здравни осигуровки

В поредица от подкаст издания ще бъдат обсъждани теми като "заплата в плик", данъчни и осигурителни рискове в строителството, производството и продажбата на алкохол и на млечни продукти, електронната търговия и др.

Потребителите ще могат да дадат мнение за недекларираните възнаграждения или т.нар. "заплата в плик" чрез анкета на НАП, която да установи причините служителите да са съгласни работодателите да им заплащат осигурителни вноски върху по-нисък от реалния размер на работната им заплата.

"Отличните резултати, които отчитаме, се дължат както на партньорския подход от страна на НАП към бизнеса и гражданите, така и на тяхното добросъвестно поведение. Удовлетворени сме от факта, че за пореден път наблюдаваме увеличение на доброволното деклариране и плащане от страна на данъкоплатците. Уверени сме, че с тези темпове, ръстът на приходите през 2022 г. ще надмине очакванията ни" - така изпълнителният директор на НАП Румен Спецов коментира поредния рекорден ръст в приходите. НАП провери 1500 фирми с твърде много пари в касите

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Осигуровките няма да се повишават

На кои българи държавата плаща осигуровките?

"Тайни агенти" на НАП проверяват хиляди заведения и хотели по морето

Всеки четвърти обект по морето - с данъчно нарушение

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.79632
 • GBP
  1
  2.32242
 • JPY
  100
  1.1451
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички