Натрупахме над 600 млн. лева по депозити само за месец


Натрупахме над 600 млн. лева по депозити само за месец
Снимка: istock

5501

Българските домакинства продължават да трупат пари в банкови депозити въпреки нулевите лихви. Само през месец април сумата по срочните депозити за домакинства нараства с над 600 млн. лева, сочат данните на Българската народна банка. Така към края на април парите на домакинствата в родната банкова система достигнаха 63.465 млрд. лева. Това се равнява на 50.3% от брутния вътрешен продукт на България.

Увеличението достига 11.9% спрямо края на април миналата година. Отчита се минимално забавяне в темпа на растеж, тъй като през предходния месец март, сумата по депозитите е нараснала с 12% на годишна база.

Към края на април тази година общата стойност на депозитите у нас достига 95.573 млрд. лева, което е ръст от 11.4% спрямо същия период на 2020 година (при ръст от 12.2% през март). Депозитите на бизнеса достигат 29.059 млрд. лева, което е ръст от 12.5% на годишна база (при ръст от 16.1% през март).

Големият размер на депозитите у нас накара някои банки да започнат да отказват разкриване на нови срочни влогове. Управителят на БНБ също посочи, че увеличението при депозитите индикира проблем.

„Това показва продължаващо доверие в банковия сектор в среда на ниски и дори отрицателни лихви. В същото време този ръст означава продължаваща несигурност в икономическата среда и ограничени инвестиционни възможности, а това не е добър знак за икономическата активност както на бизнеса, така и на домакинствата.”, казва управителят на БНБ Димитър Радев в интервю.

Средната годишна лихва по новите депозити за домакинства у нас достига едва 0.07% за тези договорени в левове и 0.06% за влоговете договорените в евро, сочат данните на БНБ към края на март.

*Сектор Домакинства и НТООД включва физически лица, самостоятелни предприемачи (в т.ч. еднолични търговци и самонаети лица) и нетърговски организации, обслужващи домакинствата (НТООД)

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички