Управителят на БНБ: Всяка политическа криза има своята цена


Управителят на БНБ: Всяка политическа криза има своята цена
Снимка: БНБ

2853

"Всяка политическа криза има своята цена. От позицията на централната банка най-лошият сценарий е, ако тази цена бъде платена за сметка на забавяне на икономическото възстановяване и подкопаване на финансовата стабилност." Това посочва управителят на Българската народна банка Димитър Радев в интервю за Bloomberg Businessweek BG.

"Ето защо ние в БНБ се стремим в тази трудна среда, и в рамките на нашия мандат, да гарантираме стабилността на паричния режим, а оттук и ценовата стабилност в страната, а също така и безпрепятствения достъп до кредитен ресурс на бизнеса и домакинствата.", посочва той.

Безпрецедентният ръст на банковите депозити в условия на почти нулеви лихви означава ограничени инвестиционни възможности, а това не е добър знак за икономическата активност както на бизнеса, така и на домакинствата, става ясно от думите на Радев.

"Това показва продължаващо доверие в банковия сектор в среда на ниски и дори отрицателни лихви. В същото време този ръст означава продължаваща несигурност в икономическата среда и ограничени инвестиционни възможности, а това не е добър знак за икономическата активност както на бизнеса, така и на домакинствата.", казва управителят на БНБ.

Гуверньорът на централната банка очаква растеж на реалния БВП на България още през тази година, като посочва, кои са основните рискове пред родната икономика.

„Основният риск пред икономиката остава динамиката на разпространение на COVID-19 и евентуална необходимост от нови ограничителни мерки. Възможно е тази година българската икономика да усети негативни ефекти също от политическата ситуация в страната – риск, който не е калкулиран в последната ни прогноза.“, казва той.

Според Радев българската банкова система е понесла успешно кризата, като има готовност за дори по-дълъг период на несигурност. Относно очакваното приемане на еврото у нас, управителят на БНБ посочва, че „присъединяването към еврозоната се очертава като пример за политическа константа в България. Нещо повече, това е подходяща национална цел". По думите му, всякакви страхове от приемането на еврото ще отстъпят пред реалните аргументи за ползите от влизането в еврозоната.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички