БНБ: Застаряването на населението пречи на икономическия растеж


БНБ: Застаряването на населението пречи на икономическия растеж
Снимка: БНБ

2068

Институционалните дефицити, неблагоприятните демографски тенденции, включително застаряване на населението, свиване на работната сила, и недостиг на професионални умения са сред областите, предизвикващи най-сериозна загриженост пред потенциала за растеж на българската икономика. Това посочи управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за майското издание на The Banker, част от Financial Times.

По думите на Радев, валутният борд е поддържал и продължава да поддържа финансова и макроикономическа стабилност у нас вече почти четвърт век.

„През последните години преди пандемията икономиката ни се развиваше устойчиво с ръст на БВП средно между 3% и 4% на годишна база. Същевременно, режимът на паричен съвет поддържаше и продължава да поддържа финансовата и макроикономическата стабилност в България вече почти четвърт век. Конкурентоспособността на икономиката непрекъснато се подобряваше, което намери отражение в постоянното увеличаване на нашия износ.“, казва управителят на БНБ.

Още тази година ще станем свидетели на повратна точка в установяването на стабилна траектория на икономическото възстановяване в Европа, включително и на българската икономика, става ясно от думите му.

„Една година след началото на пандемията, обаче, макроикономическите прогнози все още са свързани с висока степен на несигурност.“, казва той.

Приемането на еврото през 2024 година е „амбициозна, но постижима„ цел за България, казва Радев. Левон Хампарцумян: Сроковете за приемане на еврото са твърде оптимистични

"Има огромен обем работа, която трябва да се свърши при подготовката за въвеждане на еврото, но вярвам, че компетентните български институции са силно мотивирани и добре подготвени да изпълнят необходимите стъпки и изисквания. За България приемането на еврото отдавна е стратегическа цел. Колкото повече се доближаваме до постигането й, толкова по-силно ще усещаме предимствата от присъединяването към Европейския монетарен съюз.“, посочва управителят на БНБ.

По думите му, дори и преди реалното преминаване към еврото, самият процес по напредък носи сам по себе си положителни ефекти за страната ни. Димитър Радев предупреждава, че COVID-19 пандемията е поставило едно „непосредствено предизвикателство“, за което българската банкова система трябва да внимава през идните месеци.

„Едно непосредствено предизвикателство, за което трябва да сме нащрек през следващите месеци, е динамиката на качеството на активите на банките след изтичането на временния мораториум върху изплащането на банкови заеми.“, посочва той. 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички