Левон Хампарцумян: Сроковете за приемане на еврото са твърде оптимистични


Левон Хампарцумян: Сроковете за приемане на еврото са твърде оптимистични
Снимка: БГНЕС

8302

Първоначално обявените срокове за приемане на еврото през 2024 година са прекалено оптимистични. Това посочва Левон Хампарцумян, бивш изпълнителен директор на УниКредит Булбанк и бивш председател на Асоциацията на банките в България, в интервю за вестник "24 часа".

"Опитът с държави, влезли наскоро в еврозоната, показва, че им отне 5-6 години да го направят. При напрягане ние бихме могли малко по-бързо да се справим. Аз мисля, че първоначално обявените срокове са прекалено оптимистични. Не са невъзможни, но са доста напрегнати. Защото влизането не е просто покриването на определени критерии, което ние правим отдавна, а предполага синхронизиране на един куп системи.", обяснява Хампарцумян.

"Важно е и доверието, което членовете на еврозоната ще изпитват към новата държава член. Което включва цял списък с неща, които трябва да направим – технически, регулаторно. Колко бързо ще се справим с това, е въпрос на това как ще се организираме и задължително да заместим пиара с действие", посочва той.

По думите на Хампарцумян, има възможност лихвите по кредитите се увеличат, ако се случи очакваното нарастване на невърнатите заеми след края на кредитния мораториум.

"Но това няма да е шоково, дори само защото шоковото увеличение на лихвите означава и държавните дългове да поскъпнат. А има много държави и в Южна Европа, които тежко са задлъжнели. Така че там ще се пипа много внимателно", казва Хампарцумян, добавяйки, че покачването на лихвите обикновено е свързано с признаци на съживяване на икономиката.

"Тъй като управлението на този процес е в ръцете на грамотни кадърни хора, убеден съм, че няма да се усети като особен проблем", смята банкерът.

Попитан дали моментът е подходящ хората да теглят нови заеми, Хампарцумян отговаря, че е грешно да се обобщава, тъй като всички зависи от това каква работа има човек, какви са перспективите му, колко са устойчиви доходите му. Проблемните потребителски кредити скочиха с близо 30% за година

Според него, ниските лихви са добра възможност за предприемчивите хора да намерят път към инвестициите. "Вземането на кредит всъщност е много просто нещо. То е заем от бъдещите ви доходи", казва той, добавяйки, че решението за нов заем зависи в коя фаза от живота си се намира човек.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички