Нова евродиректива вкарва още регулации за потребителските заеми


Нова евродиректива вкарва още регулации за потребителските заеми
Снимка: iStock

2551

Нова директива, която по-строго регламентира отпускането на потребителски кредити, бе гласувана от Европарламента. Целта е кредитните пазари да функционират гладко, но и да се гарантира високо равнище на защита на потребителите.

Законодателството обхваща договори за кредит в размер до 100 хил. евро. Тяхната реклама винаги трябва да съдържа ясно и видно предупреждение, че заемането на пари струва пари. Подобно законодателство има за цигарите и алкохола, при които са задължителни надписи, че може да има вреда от тях.

Според новите изисквания кредиторите ще трябва да правят задълбочена оценка на този, който иска заема. Ще се проверява и способността на потребителя да изпълни задълженията си. Финансиращите институции трябва да действат в интерес на потребителя и да предотвратят изпадане в свръхзадлъжнялост.

Още: Какво ще се случи след драстичното поскъпване на потребителските кредити?

Въвежда се и таван на таксите, които се събират при отпускането и обслужването на кредит. Така щели да се предотвратят злоупотреби и да се гарантира, че потребителите не могат да бъдат таксувани с прекомерни лихвени проценти или други общи разходи по заемите.

Овърдрафтът и превишаването на кредитните лимити също се вкарват в общата регулация.

От Европарламента посочват, че това се прави, защото те стават все по-често срещани, но и скъпи форми на кредитиране и с новите текстове се дава допълнителна защита от свръхзадлъжнялост.

Още: Няколко неща, които трябва да имате предвид, преди да изтеглите кредит

Дава се право на потребителите да се откажат от договора за кредит в срок от 14 дни, без да посочват причина за това. Освен това могат да погасят заема предсрочно и да намалят общите разходи по него. В преддоговорната информация следва ясно да се посочва как трябва да бъде изчислена тази компенсация.

Хората, които са преживели рак и кандидатстват за кредит, за който се изисква застраховка, ще имат “правото да бъдат забравени ”. Тоест след съответен период от време заболяването да не се отрази на застрахователните проценти.

Небанковите кредитори и кредитните посредници ще бъдат вписани в регистър и ще има надзор върху тях от страна на националните независими органи. Това означава, че БНБ ще има право да контролира и фирмите за бързи кредити.

Директивата влиза в сила на двадесетия ден след публикуването в официалния вестник на ЕС. След това държавите имат 2 години, за да приемат необходимите закони и административни разпоредби, и 3 години, за да я приложат.

Промени при рекламата на кредити

България на практика вече е изпълнила голяма част от изискванията по новата евродиректива. У нас има действащ закон за потребителските кредити още от 2010 г. В текстовете там са записани таван на оскъпяването, възможност за отказ от заема в 14-дневен срок, овърдрафтът също е включен, когато се погасява за повече от 3 месеца. Освен това е предвидена и възможността за предсрочно погасяване, като таксата за това не може да е повече от 1% от стойността на заема.

Това означава, че промените се отнасят най-вече за текстовете за рекламата. В момента се изисква да се посочват лихвеният процент, общият размер на кредита, годишният процент на разходите, срокът, цената на стоката или услугата, когато тя се заплаща в брой, общата сума, дължима от потребителя, и размерът на вноските. Вече ще трябва да се включат и предупредителните надписи.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.80361
 • GBP
  1
  2.28258
 • JPY
  100
  1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички