Новият кабинет върна Румен Спецов в НАП


Новият кабинет върна Румен Спецов в НАП
Снимка: БГНЕС

3225

Едно от първото решение на новия Министерски съвет е да върне бившия директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов на поста. В същото време кабинетът освободи Борис Михайлов от длъжността, а посочената причина е "влошаване на събираемостта на приходите от ДДС."

Спецов е представен като "висококвалифициран експерт с дългогодишен опит в Националната агенция за приходите и в областта на данъчната политика и законодателство, както и защитата на националната сигурност".

Завършил е Стопанската академия „Д.А. Ценов“ – Свищов със специалности „Икономика и търговия“ и „Вътрешен финансов контрол“, както и "Защита на националната сигурност" в Академията на МВР.

Бившият културист Спецов ръководеше данъчната администрация в служебния кабинет на Стефан Янев и в правителството на Кирил Петков, като бе назначен от финансовия министър Асен Василев. Той заемаше поста от май 2021 г. до август 2022 г.

Служебният кабинет, назначен от Румен Радев след падането на правителството "Петков", освободи Спецов от НАП заради "неизпълнение на задълженията". Той отговори тогава, че причините били политически.

Уволниха Румен Спецов като шеф на НАП, Булгаргаз ли е причината?

По време на управлението му НАП събра рекордните 28,2 милиарда лева, което бе с близо 1 млрд. лв. над заложеното.

Управлението му обаче бе белязано и със скандали. От сегашния партньор в правителството - ГЕРБ , го обвиниха през септември 2021 г., че е знаел за данъчното си задължение от 1,5 млн. лв., преди да продаде фирмата си „Гранекс Трейдър“ на малоимотен гражданин и така е ощетил държавната хазна.

 

 

 

 

 

 

 

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички