Обрат в паричната политика на Ердоган: Турската централна банка вдигна лихвите двойно


Обрат в паричната политика на Ердоган: Турската централна банка вдигна лихвите двойно
Снимка: Getty images

7463

Турската централна банка изненадващо вдигна основния си лихвен процент до близо двойно по-високо ниво – от 8.5% до 15%.Това представлява драматичен обрат в неортодоксална парична политика, която водеше Турция. Страната постоянно понижаваше лихвите въпреки рекордно високата инфлация.

На фона на тази политика, зад която стоеше президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган, годишната инфлация в Турция достигна до внушителните 85.5% през октомври миналата година, като след това последва понижение, но все още се намира на стряскащо високо ниво – 39.6% през май.

Според Турската централна банка, има индикации, че базовата инфлация в страната се повишава, въпреки че инфлацията в много други страни се движи в посока понижение.

„Силният ход на вътрешното търсене, натискът върху разходите и непостоянната инфлация на услугите са основните двигатели”, посочват от Централната банка в изявление, цитирано от CNN.

Това е първото решение за размера на лихвените проценти на Турската централна банка откакто Ердоган бе преизбран на президентския пост през миналия месец.

Повишението на основната лихва се случва за първи път от над две години. Това е първото решение на Централната банка откакто бе назначен новия гуверньор Хафиз Гайе Еркан, която освен първата жена, заемала тази позиция в Турция, е работила като банкер в Goldman Sachs.

Кофас: Икономическите рискове пред Турция остават високи

Новият управител на Турската централна банка Хафиз Гайе Еркан;

Снимка: Getty Images

В изявление, Турската централна банка посочва, че вдига лихвите, за да понижи инфлацията „колкото се може по-скоро”, като ще продължи да прави това постепенно „докато бъде постигнато значително подобрение на перспективите за инфлация“.

Според Лиъм Пийч, икономист в Capital Economics, обявлението на Турската централна банка, че ще продължи с повишаването на лихвите е „окуражаващ сигнал”. Базираната в Лондон консултантска компания прогнозира, че лихвите в Турция ще нараснат до 30% по-късно през тази година.

Икономическите сътресения на Турция

От 2021 година насам Ердоган нареди на Турската централна банка да понижи лихвените проценти цели 9 пъти, като в крайна сметка се достигна нивото от 8.5%. Това се случваше въпреки, че инфлацията по света започна да се ускорява, което провокира другите централни банки да започнат да затягат паричната политика, тоест да вдигат лихвите.

През този период стойността на турската лира се срина със 170% до рекордно дъно спрямо щатския долар.

Слабата лира удари разходите за живот на местното население, тъй като направи вноса на стоки по-скъп и провокира правителството да изразходи милиарди от валутните си резерви в опит да съхрани стойността на турската лира.

Ердоган, който уволни четирима гуверньори преди това, се опитва да увери инвеститорите, че възнамерява да нормализира турската икономическа политика, чрез назначения на ключови постове на експертни фигури като Еркан.

През този месец Ердоган назначи и Мехмет Симсек за финансов министър. Експертът е бил бивш зам. министър-председател и финансов министър, както и икономист, занимаващ се с управление на богатство в САЩ за Merrill Lynch.

Големите магазини в Турция свалят цените, за да угодят на властта

Въпреки новината от днес за вдигане на лихвите, турската лира продължава да поевтинява, губейки още 2% до ново рекордно дъно от 24 спрямо щатския долар.

Крейг Ерлам, анализатор в Oanda, отбелязва, че повишението на лихвите се случва в рамките на прогнозите на пазара, като инвеститорите не могат да си позволят да се отпуснат прекалено рано.

„Ердоган наистина не се поколеба да уволни управителите на (централната банка), които повишават лихвите в миналото, така че инвеститорите никога няма да се чувстват напълно спокойни, докато той е президент“, посочва той в бележка.

Турската лира се обезцени с 10% от началото на годината

Инфлацията в Турция се понижава до 84,4% за първи път от близо година и половина

Турската лира потъна към нови рекордни дъна след преизбирането на Ердоган

Увеличават с драстично минималната заплата в Турция от 1 юли

Турската лира с историческо дъно спрямо долара

Турция пак свали лихвите, лирата отново лети към бездната

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички