Очакват ни високи цени в следващите години, предупреди Асен Василев


Очакват ни високи цени в следващите години, предупреди Асен Василев
Снимка: БГНЕС

6083

Следващите няколко години ще живеем в условията на високи цени, предупреди вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев при обсъждането на антиинфлационните мерки в Тристранния съвет.

Синдикати, работодатели и правителство дискутират пакета, който трябва да влезе в сила с актуализацията на бюджета от 1 юли. Сред мерките са компенсации от 25 ст. за литър гориво за потребителите, намаляване на ДДС на парното от 20 на 9 процента, както и нулево ДДС за хляба. На съвета трябва да бъде обсъдена и новата формула за пенсиите. Таванът на пенсиите рязко се повишава още през юли

"Цените на горивата няма да спаднат драматично. Цените на храните няма да спаднат драматично, докато не се отворят пристанищата по Северното Черноморие, за да може да изнася Украйна, да може да изнася Русия зърно и докато не падне цената на газа, за да падне цената на торовете", каза Василев. Катастрофално: Предстои световна криза с храните

Социалните партньори критикуваха мерките на правителството, че не са правилно насочени към нуждаещите се групи. Те недоумяват защо всички хлябове, а не само най-масово употребяваните, ще бъдат с нулева ДДС ставка. "Да, това може да е нечестно спрямо някои потребители. Аз лично не съм ял хляб от 5 лв. филията, но предполагам, че има и такива хлябове. Предполагам, че има и такива, не вярвам те да са много голям процент от потреблението", отговори финансовият министър. Ще се промени ли цената на хляба с 0% ДДС?

Бизнесът настоява да продължи да действа намаленото ДДС за виното и бирата, което отново ще се повиши до 20 на сто. Знаете, че съм против диференцирани ставки, но ако има такива е по-добре да за хляба, убеден е Василев.

Шофьорите ще могат да ползват намаление от 25 стотинки на литър гориво, като покажат талона на автомобилите си, уточни той. Отстъпката ще е за най-евтиния бензин и дизела без добавки. Синдикатите твърдят, че от тази мярка ще се възползват и богати българи, които реално нямат нужда от подкрепа. "Отстъпката е за най-ниския клас гориво. Собственик на "Мазерати" няма да си сипе гориво без добавки, за да спести няколко стотинки, а после да плаща ремонт за хиляди левове", отвърна им министърът. Колко гориво могат да си купят във всяка страна от ЕС?

Той обясни, че няма как да се въведе подоходен критерий за антикризисните мерки, тъй като в момента държавата не знаела кой гражданин какви доходи реално има. Причината е, че системите на администрациите не са синхронизирани. Кои професии са най-високо и кои най-нископлатени у нас?

В момента този дефект се отстранява, за да се знае кой какво получава и така от догодина единната система ще проработи. Така мерките ще могат да се таргетират спрямо нуждите на хората. В момента това би се превърнало в цирк, не само няма да сработят, но и няма да помогнат, обясни Василев.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички