Около 1,5 милиона българи използват ПИК код на данъчната агенция


Около 1,5 милиона българи използват ПИК код на данъчната агенция
Снимка: iStock

5860

Близо 1,5 милиона потребители имат активен персонален идентификационен код (ПИК) на НАП, като само през 2022 година са издадени над 223 000 кода.

Сред услугите, които се ползват с ПИК – 60, са подаване на данъчни и осигурителни декларации, справки за задълженията с възможност за плащане, включително и за местни данъци и такси, справки за изплатени доходи, за осигурителен доход, за извършени плащания и погасени с тях задължения, актуално състояние на трудови договори, подаване на заявления, получаване на удостоверения и др.

Потребителите, разполагащи с персонален код, могат да проверят дали имат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение и да ги погасят, за да ползват данъчни облекчения и отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане до 31 март 2023 г. Данъкоплатците могат да се възползват и от предварително попълнената данъчна декларация, която ще е достъпна в Портала за е-услуги в началото на март.

Освен това от НАП напомнят, че с ПИК, издаден от НАП, могат да се ползват не само е-услугите на агенцията, но предоставяните от други администрации, като НОИ, НЗОК, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието, 70 общини, сред които и Столична и др.  Здравноосигурените могат да разглеждат пациентското си досие с ПИК на НАП

Издаването на ПИК от НАП може да се заяви с обаждане на телефона на приходната агенция: 0700 18 700, на имейл: infocenter@nra.bg, по пощата и през системата за сигурно електронно връчване, подържана от Министерство на електронно управление.

В заявлението за издаване на ПИК трябва потребителят да посочи данните си, задължително електронен адрес за кореспонденция и предпочитан от него офис на НАП, в който да получи издадения ПИК. От съображение за сигурност, кодът се дава само лично на клиента или на упълномощено от него лице, в запечатан плик, защото всички действия, извършени с ПИК, като подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Трудовите книжки стават електронни

Вече изкарваме ПИК от НОИ и през смартфона

Над 150 000 ПИК за е-услугите на НОИ са издадени през 2017 г.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички