Окончателно: Парламентът прие на второ четене Бюджет 2024


Окончателно: Парламентът прие на второ четене Бюджет 2024
Снимка: БГНЕС

1614

Държавният бюджет за 2024 година беше окончателно приет от парламента на второ четене. Гласуването на текстовете се проведе в рамките на три заседания тази седмица, като първото беше извънредно – в понеделник, предаде БТА.

„Бюджетът е реалистичен, но няма да бъде лесен за изпълнение“, коментира след последното гласуване министърът на финансите Асен Василев. По думите му напълно прозрачно е капиталовото бюджетиране и в приходната, и в разходната част да се види, че Националната служба за охрана (НСО) ще купува коли за малко над 2 млн. лв. или че ще се строи болница за детско лечение в Бургас.

„Всеки капиталов разход е записан ред по ред в тази програма и на месечна база ще можем да следим реално как се изпълнява тя, подчерта министърът. И уточни, че с приемането на тази капиталова програма се дава ресурс да се случат тези проекти, но, за да стане тя реалност, трябва много министерства, агенции, общини да си свършат работата, да проведат поръчките, да направят проектите, да проконтролират изпълнителите, така че в края на 2024 г. да имаме България, която е по-модерна, по-съвременна, по-европейска, и държава, в която инфраструктурата не е останала от римско време. И също един бюджет, който силно подкрепя доходите, защото това е изключително важно, за да спрем да казваме, че конкурентното ни предимство са ниските заплати, а доброто образование, здравеопазване, добрата инфраструктура и инициативността на предприемачите“, подчерта Асен Василев.

Последното гласуване беше за проектните предложения на общините. Василев смята, че вотът е показал, че когато се работи прозрачно, като се е дадало възможност на кметовете и местната власт да кажат какво е важно за тях и техните съграждани. „Всички в това Народно събрание, независимо от различията си, могат да се обединят и да подкрепят тези усилия. Искам да ви благодаря за това“, обърна се министърът към депутатите.

Снимка: БГНЕС

И председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев поздрави народните представители за участието им в много ползотворния, според него, дебат по бюджета, както на първо четене, така и в комисията, и сега на второ четене.

„Това е първият бюджет за целия преход, който има за пръв път програмно бюджетиране на инвестиционната програма“, изтъкна Цонев. По думите му цялата капиталова програма е направена така, че може да се допълва, променя в зависимост от нивото на усвояемост на националната и на общинската приоритетна програма. „Вярваме, че цялата тази иновация ще даде добри резултати и ще доведе капиталовата програма до това да бъде фактор за ускоряване на икономическия растеж“, казва председателят на бюджетната комисия. Той поздрави финансовия министър за свършеното.

„Консолидираната фискална програма е фокусирана върху доходите с много сериозни капиталови инвестиции, които да позволят един доста добър икономически растеж догодина“, заяви министърът и допълни, че програмата е разчетена при дефицит от 3% , което ни позволява да влезем в еврозоната.

„Мен лично ме радва, че за първи път от три години имаме бюджет, приет предишната година, а не в годината, в която трябва да се изпълнява“, отбеляза Василев. Според него това ще позволи на общините и на бизнеса да планират нормално през годината. По думите му това ще даде и сигурност на гражданите как ще се развиват държавата и икономиката през следващата година.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Пенсионерите без коледни добавки към пенсиите през тази година, посочи финансовият министър

Бюджет 2023 е приет: Фокус върху заплатите

Стана ясно кога ще бъде приет бюджетът

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички