Още една държава прие Bitcoin за своя валута


Още една държава прие Bitcoin за своя валута
Снимка: iStock

2521

Централноафриканската република (ЦАР), която според ООН е втората най-слабо развита страна в света, прие Bitcoin като официална валута, наред с африканския франк, предаде AFP. В съобщението на президентството се изтъква, че това е първата страна в Африка, която прави такава стъпка.

Националното събрание гласува единодушно закона "за управление на криптовалутата в Централноафриканската република" и той беше обнародван от президента Фостен-Арканж Туадера, се казва в комюнике на държавния министър и директор на кабинета на президентството Обед Намсио.

В началото на септември 2021 г. Салвадор стана първата в света страна, приела биткойна като официална валута.

Международният валутен фонд (МВФ) незабавно разкритикува решението на африканската държава, определяйки го като опасно за финансовата стабилност и защитата на потребителите.

Президентството в Банги обаче изтъкна, че "тази стъпка поставя ЦАР на картата на на най-смелите и визионерски страни по света". В страната бушува гражданска война от 2013 г.

В края на 2020 г. мнозинството въоръжени групировки, окупиращи по онова време 2/3 от територията, предприеха офанзива срещу управлението на президента Туадера, което призова Русия на помощ.

Така вече присъстващите в страната от 2018 г. руски паравоенни подразделения се включиха като подкрепление на централноафриканските войници, за да отблъснат офанзивата на бунтовниците. Според критиците президентството е поставило страната под контрола на "Вагнер" и руската частна военна компания ограбва ресурсите на ЦАР, по-специално скъпоценните минерали.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички