Парламентът реши дали да има референдум за приемане на еврото


Парламентът реши дали да има референдум за приемане на еврото
Снимка: iStock

5855

Парламентът гласува дали да има референдум, който на практика да реши дали България ще приеме еврото като национална валута.

Народното събрание не допусна провеждането на референдума на "Възраждане" с въпрос "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година", предава БНТ.

"Против" референдума гласуваха по-голямата част от депутатите от ПП-ДБ (двама гласуваха "за", а един - "въздържал се"), всички депутати от ДПС и 14 народни представители от ГЕРБ-СДС.

"За" референдума гласуваха депутатите от "Възраждане", БСП, ИТН и независимият Радостин Василев.

По-голямата част от народните представители от ГЕРБ-СДС гласуваха "въздържал се".

Сред мотивите са, че искането противоречи на Конституцията, на Закона за референдумите и че с договора за присъединяването ни към Европейския съюз сме приели влизането в еврозоната и въвеждането на еврото. Това означава, че няма как да има референдум по въпрос, залегнал във вече подписан договор.

От "Възраждане" смятат, че поведението на парламентарните групи е недемократично.

"Радвам се, че ще има ротация - да има друг председател на правна комисия. Не ви ли е срам този парцал да ми го предлагате тук да го гласуваме. И да излизате и да говорите кое било законосъобразно. Г-жо Рангелова, защо не кажете, че всички говорят, че въпросът е незаконосъобразен, но нито една от тези демократически партии няма да сезира Конституционния съд. Нито от ГЕРБ, нито от ПП-ДБ, ще го сезираме ние", заяви Петър Петров от "Възраждане".

"Това не е демокрация, това е тоталитаризъм и това е една крачка преди да тръгнат камионетките. Това е както премиерът излиза и обявява една партия за фашистка и че трябва да бъде забранена и праща Икономическа полиция. Следващата стъпка е да започне да товари опозицията в камионетки", допълни Цончо Ганев от "Възраждане".

Хърватски евродепутат в България: Важно е да приемете еврото, заплатите у нас скочиха с до 40%

"Има събрани такива подписи, те са валидни щом са проверени и затова днес този проблем се поставя за решение от Народното събрание, защото такъв е законът. НС трябва все пак да прегледа, да прецени дали всички изисквания на закона за провеждане на референдумите са изпълнени", добави Бранимир Балачев, ГЕРБ-СДС.

"Аз лично и колегите от "Има такъв народ" сме убедени, че колкото по-скоро влезем в еврозоната е добре за България. Също така съм убеден, че повечето българи са на същото мнение и не се страхуват да го изразят на референдум. Като убедени демократи смятаме, че ограничаването на българите да изразят мнение на референдуми е много лоша практика", каза още Гроздан Караджов, ИТН.

Expert.bg припомня, че България беше поставила за цел влизане в еврозоната от 1 януари 2024 година, но в резултат на икономическите и политически сътресения през последните години, датата бе отложена.

България покрива всички изисквания за приемане на еврото, като единствено проблеми може да създаде критерият за нивото на инфлацията. С оглед, че има време до изготвянето на следващите редовни доклади за конвергенция, тоест инфлацията може да намалее дотогава, а паралелно с това този критерии търпи прилагането на изключения, бариера за членството в еврозоната пред България иглежда ще бъде само политическата воля това да се случи.

Какви са критериите за приемане на еврото и отговаря ли България на тях?

България остава в топ 10 по най-висока инфлация в ЕС

Шведите започват да поглеждат към еврото

Приемане на еврото: Какви са основните стъпки за България?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички