Петър Андронов: Кредитната ваканция ще важи и за новите кредитополучатели


Петър Андронов: Кредитната ваканция ще важи и за новите кредитополучатели
Снимка: Actualno.com/Славея Йорданова

3729

Очаква се последната дума на централната банка за нов срок за кредитната ваканция - до 31 март 2021 г., който да действа по досегашния ред. Редът за отсрочване на кредити не е променен, разликата е, че максималната отсрочка се увеличава на 9 месеца, вместо досегашните 6 месеца. Кредитната ваканция ще важи и за вече ползвалите отсрочки, и за новите кредитополучатели. Това заяви председателят на УС на Асоциацията на банките в България Петър Андронов в интервю по БНТ. 

Близо 100 000 фирми и граждани поискаха такова отсрочване през последните 6 месеца и разсрочената сума е около 9 милиарда за целия банков сектор – 7 млрд. на фирми и около 2 млрд. – на граждани, като около 100 000 фирми и граждани са се възползвали, посочи той.

Има риск някои кредити да не бъдат изплатени след отсрочването, потвърди Андронов. "Нормално е да има такива. Предположенията са че от тези, които бяха отсрочени –14.5% от целия банков кредитен портфейл, между 5 и 20% ще бъдат такива, които ще имат нови затруднения, независимо, че са получили 6 месеца отсрочка. Те няма да бъдат в състояние да влязат в редовност като изтече срока и вероятно ще поискат нова отсрочка", посочи той и отбеляза, че новата отсрочка може да бъде за максимум още 3 месеца.

"Банките не са станали кой знае колко по-предпазливи. Имаме относително голям ръст на кредитирането", коментира Андронов и отбеляза, че е повишено вниманието към кредитополучателите от сектори, които изпитват по-големи затруднения.

"Няколко от банките вече са изчерпали лимитите си за кредити към гражданите - мисля, че са малко над 100 милиона вече. Други поискаха нови лимити", посочи финансистът. Критериите за получаване на кредити от фондовете остават непроменени и фактът, че вече са раздадени толкова средства от тях, показва, че мярката за гражданите работи добре, коментира банкерът.

Според него програмата за подпомагане на предприятията не работи така добре, защото е била структурирана така, че много трудно да се стига до одобрение. "С висока цена на гаранцията, с високи изисквания – нещо, което правеше програмата запушена и тя не можеше да осигури трансмисия между фонда и фирмите през банките", уточни финансистът. Според него начинът, по който сега се структурира програмата дава по-голям оптимизъм. "Първите обеми от 100-120 млн. на фирми, на които ние сме разсрочили 7 милиарда, не са забележими", отбеляза той.

Лихвите ще се задържат на ниски нива още дълго време, прогнозира Андронов. Възстановяването на икономиката ще продължи 2 – 3 години, а ниските лихви са инструмент, с който банките се стремят да насърчат възстановяването, отбеляза той и коментира, че за депозантите времената не са добри. „Почти нулеви са лихвите за привлечените депозити, за кредите по ипотеките слязоха под 3%, за потребителските са на около 5 и по-малко от 4.5%. Лихвите са доста ниски, за бизнеса – също и ще останат такива вероятно години напред“, посочи финансистът.

Той не се ангажира с прогноза за излизане от кризата. Прогнозата, по думите му, е функция на медицинския контекст на сюжета. Ако ваксините се окажат неефективни, вероятно целият процес на възстановяване и нормализиране ще бъде отложен във времето, добави той.

Риск за банковата система няма, категорично заяви Петър Андронов. Уроците от финансовата криза 2007 – 2008 г. са научени и банките са осигурени с достатъчно капитал, увери той.

Още за кредитната ваканция: Банките могат да удължат отсрочките по кредити до март

Повече информация за безлихвените заеми - ТУК 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички