Подготвят важна промяна в Закона за БУЛСТАТ


Подготвят важна промяна в Закона за БУЛСТАТ
Снимка: БГНЕС

5975

По предложение на Министерството на правосъдието Министерски съвет ще внесе в Народното събрание промени в Закона за регистър БУЛСТАТ (ЗРБ), съобщава правителствената пресслужба. Промените ще доведат до по-добра защита на личните данни на физическите лица, регистрирани по БУЛСТАТ, пише в съобщението. Издават електронни удостоверения по БУЛСТАТ

В момента кодът по БУЛСТАТ на физическите лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност, и на другите физически лица – осигурители, е от 10 знака и съвпада с единния граждански номер (ЕГН), съответно с личния номер на чужденец (ЛНЧ), които представляват лични данни по смисъла на Общия регламент относно защитата на данните (GDPR).

Затова се предлага преобразуване на кода по БУЛСТАТ за физическите лица от 10-значен на 9-значен. Въз основа на направено предварително проучване от Агенцията по вписванията се предвижда преминаването от регистрация по код, съвпадащ с ЕГН, към регистрация по друг ЕИК номер да стане автоматизирано в рамките на преходен период от 14 месеца.

Регистър БУЛСТАТ е единен национален административен регистър, който се води и поддържа от Агенция по вписванията.

При вписването на новорегистриран субект в БУЛСТАТ се генерира уникален единен идентификационен код (ЕИК), наречен "код по БУЛСТАТ", който е единственият идентификатор на стопанските субекти в България. Всички правни субекти, вписани в регистър БУЛСТАТ са длъжни да използват и посочват ЕИК по БУЛСТАТ в документите, които издават и използват в документооборота.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички