Последен срок за кредитна ваканция


Последен срок за кредитна ваканция
Снимка: iStock

4408

Днес изтича срокът, в който се обработват документи по частичния мораториум върху банковите кредити. Според условията максималното отсрочване на плащанията изцяло или частично по даден заем може да е не повече от 9 месеца. Това означава, че ако нечие заявление е одобрено днес и е за пълния срок, то ще е валидно до края на годината.

Очаква се по-късно през деня в рамките на ежемесечното съобщение за състоянието на банковата система БНБ да оповести точни данни за разсрочените заеми към края на февруари по този ред. Към момента са ясни данните към 31 януари, според които са разсрочени задължения за над 8,2 милиарда лева. 1,8 милиарда лева е сумата, която е разсрочена от домакинствата, предаде БНР.

Частичният мораториум първоначално изтече през септември, но след това бе подновен през декември до края на март тази година, след като бе направена препоръка на европейско ниво от Европейския банков орган.

„Миналата година разсрочихме кредита си за шест месеца, след това поискахме още едно разсрочване, но ни отказаха, като казаха, че нямат официално становище от БНБ, че може да се разсрочи отново, искахме да има някакво разбиране, не че няма да си внесем вноските, но поне да е нещо изгодно и за двете страни“. Това сподели в интервю по БНР Маргарита Петрова, която прибягва до предоговаряне, след като съпругът ѝ изгубил работата си в сферата на туризма. Семейството разчита предимно на себе си и затова очакват банките да не са толкова агресивни.

„Когато попаднем в такава клопка не бива да се крием и да се срамуваме, а да потърсим диалог с кредиторите“, коментира Васил Караиванов, преподавател по икономика и финанси от Софийския университет, интервюиран от БНР. Според него, потребителските кредити, когато няма ипотека, е добре да се отиде към разсрочване на кредита и да се отиде по-рано в банката, за да се договори преструктуриране.

„Бързите кредити трябва да се връщат по най-бързия начин. Най-лошото, което може да направи човек, е да плаща текущите си кредити с бърз кредит – така се трупа лихва върху лихва. Тези хора трябва по-рано да отидат при финансиращата институция“, категоричен е той.

Над 13 хиляди са одобрените искания за отсрочка от предприятия, като общата стойност е за над 6,4 млрд. лева. Само изрядните платци ще получат отсрочка по кредитите

Калин Иванов, собственик на заведения, алармира в ефира на БНР: „На 1 април отпада частичният мораториум и ние няма как спечелим пари за тези 20 дни, за да подновим дори по една вноска след първи април. Не знаем и дали ще има нов мораториум върху задълженията по банкови кредити“. Макар и да е получил помощ от държавата, единственият изход според него е отваряне на заведенията при спазване на всички мерки и намален капацитет.

Според данните на БНБ се наблюдава ръст от над 5700 одобрени отсрочки и за домакинствата, и за бизнеса, спрямо декември миналата година.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички