Предлагат драстично сваляне на депутатските заплати


Предлагат драстично сваляне на депутатските заплати
Снимка: iStock

12411

Депутатските заплати да бъдат намалени от близо 7000 на 1400 лева. Това предлагат от "Изправи се! Мутри, вън!" и очакванията са идната сряда въпросът да бъде решен при приемането на правилника за работата на парламента. Предложението предвижда размерът на депутатската заплата да падне от три средни работни заплати на една, чийто размер в момента е 1400 лева.

"В условията на здравна, социална и икономическа криза, когато хората мизерстват, когато бизнесът е на колене и когато малките фирми фалират и не получават помощ от държавата, не следва народните представители да получават заплата от по няколко хиляди лева", заяви Манолова. По думите ѝ това ще бъде знак към хората, че депутатите, които те са излъчили в парламента, се съобразяват с тежката ситуация, в която се намират гражданите. Редуцирането на депутатските заплати да важи и за министрите и шефовете на агенции и политически кабинети, предлагат от парламентарната група.

Манолова лансира и идея къде да отиват спестените  от депутатските заплати пари - да бъдат насочени към МТСП и да се използвани за предоставяне на лични асистенти за хората с увреждания. Тя припомни, че заедно с депутати от "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън!" внесоха общ законопроект за възстановяване на Закона за личната помощ, чието приложение изисква допълнителен ресурс. "Не е честно, не е справедливо и не е морално, докато хората с увреждания изнемогват и нямат лични асистенти, в същото време лицата, които са назначени да работят за хората, да получават заплата от хиляди левове", добави тя.

Бившият омбудсман се надява законотворците да подкрепят предложението, което да се прилага от начисляването на възнаграждения на новите депутати до края на тази година. При приемането на новия правилник на парламента ще настояваме това да стане текст от самия правилник, заяви тя. „Освен едната средна работна заплата да получават депутатите през целия мандат на това Народно събрание, ние ще настояваме и за следващото Народно събрание, докато се приеме отделен финансов план“, категорична е Манолова.

И червените депутати не искат увеличения на заплатите

От БСП обявиха в кулоарите на парламента, че не искат увеличения на заплатите. Те предлагат заплатите на народните представители да бъдат замразени на равнището на основната депутатска заплата от последния месец на предното Народно събрание. Това обяви зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин по повод направеното предложение от "Демократична България" за определяне на допълнителни възнаграждения на народните представители в размер до 25% от месечното възнаграждение. От БСП настояват да отпадне вече приетият текст, който в момента съществува в правилника на 44-то НС и премахване на сегашния механизъм, при който заплатите на депутатите се актуализират на всеки 3 месеца с ръста на средната заплата в публичния сектор в страната. Вигенин е категоричен, че така ще бъдат коригирани направените грешки от парламента. Депутатите изхарчили над 5 млн. лева за командировки

Ако не се приемат предложенията на социалистите, заплатата ще се качи още в рамките на мандата на 45-то Народно събрание, подчерта той. "Ние разбираме, че тази тема е чувствителна за обществото и за част от народните представители, но се надяваме, че тези първи стъпки, които предлагаме, са в правилната посока", отбеляза Кристиан Вигенин. "Ние предлагаме да се направи нужната корекция, бързо и веднага да се прекратят всякакви спекулации по темата", каза още той.

Междувременно Хасан Адемов от ДПС отговори на упреците, че новите депутати са си вдигнали заплатите. "Абсолютна лъжа е, че заплатите на народните представители се повишават с 25%", каза той пред журналисти за допълнителните възнаграждения на народните представители. Адемов е категоричен, че няма никаква промяна с последните промени, приети вчера от Народното събрание във възнагражденията на народните представители.

Той увери, че откакто е депутат, народните представители никога по този ред не са получавали не 25% отгоре, а една стотинка отгоре. Този текст, който се прие вчера, ако се стигне до хипотезата за реализиране на това, което е написано в ал. 2 на член 7 от финансовите правила означава, че възнаграждението ще се намали със 75% и е ограничено на 25%, поясни депутатът. "Който твърди, че заплатите на народните представители са увеличени с 25% лъже безогледно", изтъкна Адемов. "Няма промяна в депутатските заплати, които са в размер на 3 средномесечни заплати в обществения сектор. Промяна във възнаграждението на народните представители няма", подчерта депутатът от ДПС.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички