Представиха глобален план за рециклиране на кредитни карти


Представиха глобален план за рециклиране на кредитни карти
Снимка: iStock

1606

Компанията за разплащания Mastercard представи глобален проект за рециклиране на дебитни и кредитни карти в опит да предотврати изхвърлянето на боклука на милиони пластики, излезли от употреба, предаде Ройтерс.

Каква кредитна карта да изберем?

Планът започва с първоначално партньорство с осем клона на банка HSBC във Великобритания, но към него могат да се присъединят банки от цял свят, някои от които имат подобни инициативи на местно ниво, посочват от компанията.

"Каним всички издатели на кредитни и дебитни карти от цял свят да станат наши партньори и да предлагат рециклиране на карти на своите клиенти", заяви Аджай Бала, президент в Mastercard по въпросите на киберсигурността.

Планът предвижда Mastercard да предостави на HSBC машини за нарязване на карти с капацитет за 10 000 карти, което се равнява на 50 кг пластмаса. Веднъж напълнени, те ще бъдат превозени до завод за рециклиране на пластмаси.

Финансови параметри на сделката не се съобщават, а пилотният проект ще работи в продължение на шест месеца и ще дава възможност за рециклиране на всякакви карти, включително и издавани от други банки.

Mastercard отчита, че в момента работи с около 3,1 милиарда карти, а ежегодно биват произвеждани нови 600 милиона, всяка от тях с живот от около пет години, предаде БТА.

"Нилсън рипорт", които следят развитието на сектора, изчисляват, че през 2022 г. в света са се ползвали около 26 милиарда карти, а до 2027 г. броят им ще се увеличи до 28,4 милиарда.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички