Притисната до стената: Русия ще плаща външния си дълг в рубли


Притисната до стената: Русия ще плаща външния си дълг в рубли
Снимка: iStock

8835

Русия ще погасява дълга си в рубли, обяви финансовото министерство, цитирано от AFP, след като САЩ решиха да сложат край на изключението, което даваше право на Москва да плаща дълга си в долари.

Тъй като отказът за удължаване на това разрешително прави невъзможно да продължим да изплащаме външния си дълг в долари, погасяването ще става в руска валута с възможност да се конвертира впоследствие в оригиналната валута посредством Националния разплащателен депозитар, който ще изпълнява функцията на агент по плащанията, съобщи ведомството.

Националният разплащателен депозитар е централизиран руски орган, който отговаря за съхранение на финансови ценни книжа, които се обменят в страната.

Сегашната ситуация няма нищо общо с тази от 1998 г., когато Русия не разполагаше с достатъчно средства, за да погаси дълговете си, заяви финансовият министър Антон Силуанов. Днес ние разполагаме с пари и имаме готовност да плащаме. Тази изкуствено създадена ситуация от вражеска страна няма да повлияе на живота на руснаците, увери министърът. JP Morgan прогнозира руски фалит по външния дълг

Финансовото министерство на САЩ обяви, че е решило да сложи край на от полунощ вашингтонско време в сряда на изключението, даващо право на Москва да изплаща дълга си в долари, припомня AFP. Това изключение беше въведено заедно със санкциите срещу Русия, наложени като ответна мярка на войната в Украйна. Fitch очаква Русия да спре да обслужва дълга си

Мярката на Вашингтон влиза в сила два дни преди следващия падеж за плащане за Москва, който включва над 100 милиона долара от лихви по две задължения. Според вестник WallStreet Journal, който се позовава на ТАСС, руските власти вече са осъществили плащането на тези лихви. Освен падежа на 27 май руското правителство трябва да извърши още 12 плащания до края на годината. Русия плати 117 млн. долара лихви по еврооблигации

Руският външен дълг е, според финансовото министерство около 4,500 до 4,700 трилиона рубли (от порядъка на 78 до 81 милиарда долара по актуалния курс) или 20 на сто от общия държавен дълг.

Междувременно руската рубла падна рязко на Московската борса след известна тенденция да върви нагоре по-рано и се обменяше по курс 60 рубли за долар, предаде Reuters.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Глобалният дълг достигна рекордните 305 трилиона долара

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички