Рублата проби психологическата граница от 100 рубли за долар за първи път 16 месеца


Рублата проби психологическата граница от 100 рубли за долар за първи път 16 месеца
Снимка: iStock

2424

Рублата проби психологическото ниво от 100 рубли за долар за първи път от март 2022 г., въпреки че Руската централна банка се опита да спре поевтиняването ѝ, като спря покупките на чуждестранна валута на вътрешния пазар до края на 2023 г., предаде Bloomberg.

От началото на годината руската валута е поевтиняла с около 25% спрямо долара, което я прави една от трите най-слабо представящи се валути от развиващи се пазари заедно с турската лира и аржентинското песо.

Стойността ѝ е намаляла почти наполовина спрямо пика си от юни 2022 г. на фона на войната в Украйна и западните санкции, включително ограничаването на цените на петрола, които намаляват приходите от износ.

Централната банка обяви в сряда, че ще спре да купува чуждестранна валута на вътрешния пазар по силата на бюджетен механизъм, въведен, за да предпази икономиката от колебанията в цените на суровините. Решението цели да „намали волатилността на финансовите пазари“, заявиха от регулатора.

„Текущият валутен курс се отклонява значително от фундаменталните нива и в близко бъдеще се очаква неговото нормализиране. В интерес на руската икономика е да има силна рубла“, заяви икономическият съветник на Владимир Путин Максим Орешкин пред агенция ТАСС, цитиран от Reuters.

„За да се стабилизира рублата, според нас основният лихвен процент трябва да се повиши до 10%, а разходите на федералния бюджет да се поддържат в рамките на фискалния таван. Рублата може да спечели от по-високите цени на суровия петрол, но вътрешната парична политика ще остане по-надеждна котва за валутата. Централната банка на Русия ще трябва да повиши основния лихвен процент с 50-100 базисни пункта на заседанието на 15 септември, за да стимулира вътрешните спестявания и да намали вноса“, заяви Александър Исаков, икономист за Русия в Bloomberg.

Според последните данни на централната банка приходите на руските износители на петрол и газ са спаднали до 6,9 млрд. долара през юли от 16,8 млрд. долара през същия период на 2022 г. Облекчаването на ограниченията за движение на пари в чужбина също доведе до ускорено изтичане на капитали, тъй като руснаците активно прехвърлят средства в чуждестранни сметки.

Управителят на централната банка Елвира Набиулина неколкократно изтъкна влошаването на външнотърговските условия като главна причина за слабостта на рублата, като заедно с това изключи възможността за интервенция в подкрепа на валутния курс.

„Не виждаме никакви рискове за финансовата стабилност“ от спада на рублата, заяви в петък подуправителят на централната банка Алексей Заботкин. По думите му централната банка продължава да се придържа към политиката на плаващ валутен курс, която позволява на икономиката да се адаптира ефективно към променящите се външни условия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Защо парите в обращение в Русия нараснаха до рекордна стойност?

Рублата продължава да се отслабва, премина кота 89

Рублата все повече отслабва, отчете най-сериозния си спад от 15 месеца

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички